16 октомври 2005

ИЗПИТАНИЕ ЛИ Е ДА СИ РАЗЛИЧЕН?

Когато, човек види нещо различно, нещо ново, което се различава от черно - бялото му ежедневие, той първо изпитва безумен страх. За да му противодейства, за да се освободи от страха, човек използва какви ли не методи и начини - понякога се използват и клюките. Те винаги нараняват, дори могат и да убиват бавно, но сигурно разрушават човешкото достойнство, погазват личността и унищожават човека . А те не са нищо повече от акт на безсилие, злоба и завист - как може някой да бъде по - различен, по - хубав, по - умен, по... Не може трябва да бъде унищожен !
Интересна е човешката природа в това, че когато срещнат нещо ново по - различно, някак отчетливо отличаващо се от всичко друго първата реакция е не учудване, не възхищение, а просто злоба, по - черна от най - черната нощ.
Завистта, злобата и клюкарството са сред най-лошите, за съжаление най -разпространените човешки качества. Човек завижда дори и на най - близките си, когато е безсилен да направи нищо друго, когато злобата е сковала сърцето му, ръцет му сякаш са вързани и тогава се развързва езикът и думите плачевно - тъжни и груби се забиват в сърцето на другия.
Нима не може да се изкореният тези качества? Нима не е възможно човек да живее живота си какт о му харесва, да гледа своите постижения, да се радва на собствената си красота и да остави другите да живеят спокойно?
Всъщност може би не е възможно, може би тези първични реакции са заложени в човешката природа и единствения начин да се противодейства е борба срещу тях.
Това трябва да бъде борба на красотата на чистотата и на доброто сърце. Човешкият дух е толкова силен, той е готов да се изправи, да се изтупа и да продължи напред с високо вдигната глава. Хората винаги ще го виждат различен. Когато се сблъскват със силата на човешкия дух, когато видят непреклонния поглед, тогава хората подтискат злобата и пожелават "всичко добро" . Какво ли друго им остава...

2 коментара:

Анонимен каза...

Да злобата и завистта са човешки качества... но това не означава, че трябва да ги приемаме и да изпитваме.
НАПРОТИВ по-добре е се отървем от тях.
И аз понякога злобея ... Но знам , че веднага ще си платя за това си чувство. ДОРИ И СЕГА СЪМ НА МАСАТА ЗА РАЗПЛАТА. Стана така, че през изминалата седнмица се поддадох на заразата - ОЗЛОБЕНИ хора. И СЕГА ето, че боледувам и не от съвест или нещо такова - направо си лепнах настинката. Добре, че веднага си плащам ...нямам отложени разплати.

Затова когато някой ти каже мисли -направи го! Или не се сърди когато си плащаш за лошите помисли или лошите думи!
Това е моят МИГ на разплата ...
Незнам дали ще злобея и за напред но знам,че съм готова да си платя затова!

MARIANNA7 каза...

Да има различни емоции, но не може
да се живее във вечна омраза..затова , нека да бъдем добри и да прощаваме...