17 март 2008

Главоболието

От месеци все имам главоболие и все искам да спре. Чувствам се некомфортно. Вземам ежедневно аналгетици . Имах чувството, че аналгина не ми действа и вземах по -силни лекарства, които за мое щастие все още ми действат, но ето какво открих, че е възможно :
Главоболието може да е резултат и от... лекарствата срещу него.
Към причините за главоболието наскоро специалистите добавиха още една. Оказва се, че главата може да ни боли и... заради лекарствата срещу главоболие. Този на пръв поглед парадокс бе наречен абузусно главоболие (т.е. болка, която се появява в резултат на неправилно използване на медикамент срещу нея). Навикът по всеки повод да се приемат лекарства всъщност превръща хората, които всеки ден приемат аналгетици, в лекарствени наркомани.

Обратният ефект на лечението с лекарства първоначално е бил заподозрян при тези болни, които са се оплаквали от постоянно главоболие. Специалистите определят зависимостта от аналгетиците като една от болестите на съвременното общество, в което съществуват огромен брой аналгетични препарати, постоянно рекламирани от средствата за масова информация, и които могат да се купят без рецепта.

Достъпността на тези медикаменти и възможността да се “изпише” самолечение често водят до предозиране предозиране и доведоха до това, че този тип главоболие според статистиката вече е третото най-често срещано.

Проявата на главоболието, предизвикано от обратния ефект на аналгетиците е следната: то се появява всеки ден, болният го усеща в момента на събуждането си, при това болката, която като правило се запазва през деня, понякога променя своята сила (слаба, умерена, тъпа, двустранна) и ако не се вземе лекарство, тя значително се засилва. След приемането на таблетката обаче главоболието не изчезва напълно или за дълго време.
Ако това е характерно за вас, вече сте зависими от аналгетиците.

Като правило аналгетици се предписват само на тези, които страдат от мигрена. Абузусните болки обикновено се появяват 3 или повече месеца след постоянното приемане на високи дози медикаменти.

Такава зависимост вече е установена при следните препарати:
- аспирин, ако се приема по 45-50 г месечно (т.е. 3-4 таблетки дневно);
- кофеин – 15 г дневно;
- ерготамин – 2 мг дневно;

Абузусните болки могат да възникнат и при смесването на аналгетици с барбитурати
или с кофеин, а също така при приемането на седативни препарати (например диазепам).

Единственото ефективно лечение на вредния навик е незабавната и абсолютна отмяна на аналгетиците. Но ако дълго време сте приемали определен аналгетик, това трябва да става постепенно.

Вещества, предизвикващи главоболие:
- алкалоидите на мораво рогче (синдром на рикошета);
- алкохол;
- аналгетици (синдром на рикошета): аспирин, кодеин;
- антимикробни средства;
- Н2–блокери: ранитидин, циметидин;
- вазодилататори - например нитрати;
- никотин;
- нитразепам;
- НСПВС – например индометацин;
- перорални контрацептиви;
- симпатомиметици;
- теофилин.
Изводът е да спирам всякакви хапчета. Да се разхождам на чист въздух и да отбягвам аналгетиците, защото е напълно възможно всичко.

2 коментара:

Анонимен каза...

Неприятно е да те боли глава постоянно. Затова си има и лекари. Има ли резултати ?

MARIANNA7 каза...

Да има положителни резултати.