12 януари 2008

Любми книжки





Всеки си има любими книги, които е чел много пъти като малък. Те са го отнасяли в света на приключенията. Във фантазиите на авторите. Астрид Линдгрен е известна писателка, чиито книги децата обичат. Астрид Линдгрен е родена през 1907 г. в областта Смоланд, Южна Швеция. Книгите й са преведени на 76 езика с общ тираж над 80 милиона екземпляра. Най известната е " Пипи дългото чорапче" с невероятните истории за Ппиплота и нейните приятели Аника и Томи. Кой не е чел за веселите приключения на палавата червенокоска Пипи Дългото Чорапче – героинята на Астрид Линдгрен?! Макар двата й чорапа да са различни, да има лунички по лицето и най-добрият й приятел да е маймуна – г-н Нилсън, Пипи е вечната оптимистка, забавлява се всяка минута и знае как да накара децата и в най-тежкото им време да се засмеят. Пипи е девет годишно момиченце, което живее в своя дом – Вила Вилекула, а в съседство живеят две деца Томи и Аника, с които скоро се сприятелява. Успява да накара двама полицаи да я гонят из къщата и дори ги качва на нейния покрив, може да вдига коня си и макар да знае, че Лисабон е столицата на Португалия не вижда смисъл да я казва на своята учителка в клас. Любопитно е да се знае, че първите приключения на Пипи са написани през 1944-та година.
Друга подобна книга е "Карлсон, който живее на покрива ","Карлсон от покрива отново лети","Ето го отново Карлсон от покрива". Карлсон е един от най-любимите детски герои на всички времена и на хора от всички възрасти. Той е "красив, умен, прилично дебел мъж в разцвета на силите си" и винаги е готов за пакости и щуротии. Със своя приятел Дребосъчето той изживява най-невероятни приключения, описани в книгите на детската писателка Астрид Линдгрен. Книгите за него са написани след 1955 година в Швеция.Карлсон живее на покрива. В своята къщичка зад един комин двамата с Дребосъчето прекарват незабравими часове в забавления или просто съзерцавайки небето от покрива на сградата. За чипоносото момченце на седем години е истински късмет да има такъв необикновен приятел в игрите. Той е добър, мил, обичлив и грижовен. Той е и най-добрият специалист по парни машини в света. Понякога е малко лаком и изяжда всички кюфтенца, приготвени от майката на неговия добър приятел. Но децата го обичат – защото може да лети! Наистина – натисне ли копчето на корема си, перката на гърба му заработва моментално и той се издига над улиците, понесъл Дребосъчето със себе си. Други подобни са :"Емил от Льонеберя","Нови пакости на Емил от Льонеберя","Жив е още Емил от Льонеберя". Емил от Льонеберя е най-палавото момче в Швеция, а може би и в целия свят. Той върши повече пакости отколкото са дните в годината. Вместо знаме вдига на пилона сестричката си Ида, пада от кокили право в супника на госпожа Петрел, напива прасето и кокошките... Но когато в една страшна зимна нощ никой не смее да откара болния Алфред на лекар, Емил впряга шейната и тръгва сам срещу виелицата.
За сваляне

2 коментара:

Анонимен каза...

Децата все повече не четат. Това е факт. Може и това да е варианта да ги накараме да четат. Да го приемат като игра на компютъра.

MARIANNA7 каза...

Дано това да е разковничето към четенето.