15 октомври 2007

Промяната на климата

Прочетох рано тази сутрин, че 15.10 е обявен за ден в защита на природата. Няма да напиша нещо ново и различно от всички останали, но съм съпричастна в защита на природата. И без това климатичните промени се усещат с всяка изминала година. Ние ако не си помогнем, няма кой да го стори. Дори вече отбелязват, че затлъстяването се базирало на промените в климата.
Британският министър на здравеопазването Алън Джонсън предупреди, че затлъстяването в страната може да причини "потенциална криза с мащаба на промените в климата", съобщи Би Би Си.

Според него значимостта на проблема става ясна за първи път и е в общ интерес нещата да бъдат променени. Ново изследване, поръчано от правителството, показва, че половината от населението на страната ще бъде със затлъстяване преди да са изминали 25 години.

Затова министрите съставят дългосрочен план за действие за борба с тази заплаха. Докладът за затлъстяването ще бъде оповестен в сряда. Според него разходите за епидемията - в здравеопазването и като загубени трудодни, могат да достигнат 45 млрд. на година до 2050 г.

Проф. Клим Макфърсън от Оксфордския университет и Тим Марш от Националната фондация срещу сърдечносъдовите заболявания твърдят, че до 15 години 86 процента от мъжете ще бъдат с наднормено тегло, а до 20 години - 70 процента от жените.

За борба със затлъстяването британското правителството ще поиска да бъде разгледано дали трябва да бъде засилена забраната за реклама на вредни храни. Планирано е и изследване на употребата на транс мазнините в заведенията за бързо хранене, които се свързват са увеличаване на сърдечносъдовите заболявания. БТА

4 коментара:

Анонимен каза...

Да съхраним и малкото чиста природа, която е останала. Ние самите трябва да пазим природата.

MARIANNA7 каза...

Рядко се оставям да съм с течението. Но днес реших, че няма нищо лошо да отбележа този ден. От преди много години ме занимава мисълта за опазване на природата. Твърде дълго и обширно бих писала по тази тема, но не намирам, че е необходимо. Обичам природата.Надявам се, че ще се опази дълго дори и след мен красива и привлекателна.

Анонимен каза...

Ние се оправдаваме със забарзаното ежедневие и не обръщаме внимвние на това.Не само да пазим природата трябва и да се спре безразборната сеч на гори.Имам поглед на това жалко е да гледаш 20,30 дори и 40 годишни дървета изсечени.Стара планина е вече в жалък вид, а и не само тя.

MARIANNA7 каза...

Дали може да се направи нещо по въпроса за изсичането на горите? Много от тях са частна собственост и всеки по собствен начин взема решение за имуществото си. Секат си на воля и продават за огрев без да се замислят какво причинават с тези си действия.