21 октомври 2007

Шивачки (2007)


Екип: Режисьор: Людмил Тодоров; Сценарист: Людмил Тодоров

В ролите: Александра Сърчаджиева, Виолета Марковска, Елен Колева

Три млади момичета бягат от безработицата в провинцията и идват в столицата София да търсят работа и бъдеще. Героините се борят да оцелеят в една враждебна среда, която се опитва да прекърши невинните им и чисти представи за живота и да им наложи своя морал.

Едното от момичетата не издържа и става любовница на сводник. Провокирана от нейното предателство, втората се забърква в любовен триъгълник и прави опит за самоубийство. Третото момиче повежда борба да спаси двете си приятелки.

Кино премиера за БГ:
Seamstresses (2007)
Шивачки е история, която сме виждали около себе си стотици пъти. Не, това не са протестите в шивашките фабрики на изнурени от работа и баснословно ниско заплащане жени, а историята на три провинциални момичета, които пристигат в столичния град в търсене на по-добър живот. Но дали той ги иска?

Катя, Дора и Елена пресъздават три възможни живота, три възможни решения, три възможни съдби. Да се поддадеш на изкушението, да се съпротивляваш докато останеш без сили или да задълбаеш своята бразда – беден, но запазил достойнството и себеуважението си.

Сами по себе си историите не са покъртителни. Покъртително е, че ги виждаме и ни се случват всеки ден и ги възприемаме като нещо нормално. Шивачки зашлевява тази действителност в лицето ни и през смеха и емоционалните моменти успява да ни накара да се замислим. Да се замислим ние кой път сме избрали и дали си е струвало.

Няма коментари: