17 август 2007

ВРЕМЕ ЗА МЕЧТИ

Иска се и мъничко смелост да дадеш простор на въображението си. Да освободиш душата си. Няма нищо по-свободно от човешките мечти. Мечтите летят нагоре към необятните простори, където живее свободата.
Ако живеем в ограничен свят, мечтите като че ли по-силно търсят непостижимото, стават неограничени. Може би ако знаем, че невъзможното днес е възможно утре или в бъдеще, няма да ограничаваме въображението си, желанията, копнежите , мечтите си. Ненужно ограбваме живота и душите си, като се затваряме в реалния, видимия свят. Да рееш в облаците не е загуба на ценно време. Животът има своя логика. Първо се изживява в мечтите, после в реалността.
Неподозирани възможности има в живота. Може да летим и да побеждаваме непобедимото и недостижимото, можем да се издигнем над обикновеното и баналното. Ставаме други, различни. Не разпознаваме дори себе си, но се радваме на непознатото. Невъзможното ни очарова и привлича неудържимо. Тръгваме след него и изпитваме радост, която не можем да обясним. Да нищо не дава такава радост на човешката душа както мечтите. Мечтите правят човека щастлив и свободен. Те освобождават от предразсъдъци, дават смелост, обогатяват въображението.
Хайде да опитаме нещо различно! Да седнем удобно, да се отпуснем, дишаме дълбоко и равномерно. Притваряйки очи се отпускаме и така е добре. Сега ….. нека да помечтаем…. Не, не мислете за грижите и проблемите си, всички ги имаме – те могат да почакат. Да помечтаем минута, две, три, пет - петък вечер е време за мечти.

4 коментара:

Анонимен каза...

А дали само в петак вечер да мечтаем? Знаеш ли напоследак моя милост си мечтае постоянно.За какво ли не, да така загарбвам лошото около мен и си мечтая.За всичко и ми става много приятно и хубаво.Забравям за проблемите и ядовете си.Благосяря ти за темата

Анонимен каза...

...да помечтаем...но аз се улавям че го правя често,защото трудно заспивам вечер.В нощното шкафче имам любими книги с поезия,към които често посягам.Отпускащо е да лежиш в тишината и да се рее мисълта ти далеч от ежедневието.

MARIANNA7 каза...

@Кръстинка - Естествено не препоръчвам само петък вечер като време за мечти.Хубаво е да мечтаеш и да постигаш мечтите си.

MARIANNA7 каза...

@ Снежа - Аз съм точно обратното. Докато легна и заспивам. Може би с тази моя сънливост пропускам какво ли не, но явно имам нужда от сън. Като се замисля не ми остава време за мечти. Разбира се компенсирам през деня.Имам още неизпълнени мечти. Мисля, че човек не спира да мечтае. Навярно измеренията се променят с годините и с възможностите, силите и още много фактори. Мъча се да правя съответствие на количество и качество в процеса на мечтаене и изпълнение.