09 юли 2007

ДИЙН РИД

Четох в блога на Маев , че първата му плоча, която е купил тайничко е на Щурците. Накара ме да се замисля моята коя беше. Не ми трябваше много време да се сетя. Като днес си спомням как се редихме дори на опашка да си купим плочата на Дийн Рид. Беше голяма с много песни на нея. Щастие си беше да я притежава човек. Всеки ден като се върнех от училище с удоволствие си я пусках силничко, отварях дори прозорците ей така да се чува. А преди това имаше концерт по телевизията с негово участие – тип рецитал. Чаках момента с нетърпение. Предаването беше от около 21,30 -22,00 може би. Живеех в къща на няколко етажа с майка и татко естествено. Телевизорът се намираше в стая на долен етаж, а майка и татко спяха точно над тази стая и се чуваше като се увеличи лекичко звука.
Дочаках момента на концерта и си пуснах телевизора уж тихичко, но нали се чува …..и татко пристигна да го угаси, защото им пречи да спят. Бях предупредена да не го пускам повече. За първи път, обаче не послушах никого пуснах си да гледам поне картината с един почти никакъв звук. Боже, какво щастие. На другия ден имаше големи дебати за същия концерт. Нали всички момичета бяхме луднали по този Дийн Рид. За нас си беше като един герой. Ето една статия за неговия живот:"Дийн Рид (1938-1986)

В песента "Ел Кантор" от своя филм за убития чилийски певец Виктор Хара, Дийн Рид твърдеше: "певецът се превръща в хор, земята подема неговата песен и запява – в детето, което се смее, в сълзите, които се проливат, в солта и хляба, в тях запява певецът… вече светлее неговият ден, затова певецът живее."

Когато пишеше и пееше тези строфи Дийн Рид не е и помислял, че те могат да се отнасят за самия него. Защото беше твърде деен като характер, твърде много го интересуваха хората. Съвсем не случайно бе избрал той и своя път, своето бойно поле, където присъствието му беше винаги желано и необходимо.

Да бъде политически активен и да се изяви като творец за него не беше алтернатива, а цялостна, завършена програма. Многобройните му записи и филми остават, но завинаги ще се лишим от неговото присъствие, от личното му обаяние, когато застане сам със своята китара пред многохилядната публика.

Отново и отново ще се връщаме към думите от неговата песен: "Той ни остави, но певецът живее... защото вече светлее неговият ден."

15 коментара:

k7 каза...

Всеки си имапо един първи път. В слуая купуването на плочи. Какви ли не събития са се случвали в живота на всеки. Не е лошо да си харесвала и Дийн Рид. :)).

MARIANNA7 каза...

Може и да е смешно и да не е интересно, но е истина.

maev каза...

Помня много добре Дийн Рийд. Убит е от щази. Участва в един филм с Гойко Митиц - Кръвни братя - за битката на индианците с генерал Кастър.

За Дийн Рийд се говореха легенди. Представи си само американец да иде да живее в най-поличейската държава и да си мисли, че тя е по-свободна от щатите.

Представи си удара ,който е трябвало да понесе.

Бях чел едно негово интервю. Разказваше за майка си, която е завършила университет на 60 години. Гордееше се с нея!

Рядко жизнен и позитивен човек... :)))
поздрав!
маев

MARIANNA7 каза...

Навярно е бил удар за него, но можем да погледнем от друга страна. Възможно е да са го гледали с интерес, да са го подкрепяли в начинанията му. Щом и в тогавашния СССР са го приели за концерти.... Наистина не съм търсила да прочета нещо повече за него, дори мога да кажа, че и малкото, което знаех съм позабравила. А видеото показва как са го приемали за концерти. Четох последната тема за развода. Ех, как няма кой да напише от другата страна на медала как е т. е. за жените какво да правят те? :)))
Или да чакат реакцията на съпруга?
Може доста да се проточи, че да мине и живота даже. Поздравления за добрия пост. И да завърша с въпрос ли си мисля? Дали навсякъде в семейните огнища е едно и също независимо по какви причини?

Анонимен каза...

Дийн Рид е велик.

Анонимен каза...

maev каза...
Помня много добре Дийн Рийд. Убит е от щази. Участва в един филм с Гойко Митиц - Кръвни братя - за битката на индианците с генерал Кастър.
---------------------------------
По-скоро беше убит от ЦРУ след като направи филм за Чили и убийството на Виктор Хара.

MARIANNA7 каза...

Официалната версия за неговата смърт не е изяснена. Има две версии, което не е от голямо значение, след като него го няма вече. Жалко за него и естествено за почитателите му.

Анонимен каза...

Гледайте филма ,,Червеният Елвис,,.Мисля че това е истината за неговото самоубийствhttp://nanoset.net/torrent/24/16/90248о.

Анонимен каза...

Набери nanoset.net и търси Der rote elvis филма е със bg.субтитри

Анонимен каза...

Дийн Рийд е много обичан човек по нашите ширини.Не знаех защо живее в нашия лагер.Мислех,че от ексцентричност и така по желание.Той е имал изумителен живот .Направо се чудя как е възможно да свършиш толкова много неща и да водиш толкова интензивен живот.

Анджи каза...

Това написах през далечната 1986, тичайки от едно кафене към къщи - бях разбрала за смъртта му... Видях го за първи път когато бях 10годишна - той беше моят любимец.. за секунди зазвучаха стип след стих в главата ми цялата ми стая се обви в мъка въпху всичките му портрети увиснаха черни ленти. Рдителите ми откачиха. Ето ги и болезнените редове...

НА ДИЙН РИЙД

"Остана ти завинаги във паметта ми
ти който завладя за миг света
за първи път когато на екрана
изгря с очарование и красота.

Щастлив е онзи който те е виждал
в сенките на древния Берлин
с очите сини в които сякаш
слядъл е деня...


Ти ще живееш винаги в сърцата
със своята безкрайна доброта
бъди щастлив О, принце на играта
ДОБРЕ ЧЕ СЕ РОДИХ И ТЕ ВИДЯХ

НАПИСАНО С МНОГО БОЛКА И ОБИЧ МИНУТИ СЛЕД СМЪРТТА МУ!!!

АНДЖИ 2011г.

Анджи каза...

Толкова години след случилото се - темата Дийн Рийд все още ме вълнува. Моля за извинение, относно грешките!
Вече на 45г., а все още си спомням всичко, всичко ...

MARIANNA7 каза...

Анджи благодаря за коментарите. Стиховете са хубави. От тях блика искреност и обич. И аз си харесвам Дийн Рид след толкова много години.

Анджи каза...

За мен беше удоволствие да се върна назад във времето! Ела във фейса ще ми бъде приятно . Anji Petrova.

Анонимен каза...

Дийн Рид е пял песента "Имала майка едно ми чедо" на български. Песента е написана от баща ми Димитър Янев. Аз лично съм чува тази песен по време на фестивала "Ален мак" в Благоевград в изпълнение на Дийн Рид с баща ми. Дийн Рид е вечен и няма да бъде забравен никога.