12 април 2006

Момините сълзи – тези малки перли


Според древните легенди нежните цветове на момината сълза са сълзите на девойка, която очаква своя любим да се върне от далечен поход. Това са миниатюрните фенерчета на горските джуджета, това са бисерите на сребърния щастлив смях на русалката Мавка, разнесъл се в пролетната гора, когато тя за първи път открила радостта на любовта. Староруска легенда разказва, че момините сълзи за израсли от сълзите но водната княгиня Волхова, която пламенно обикнала храбрия гуслар Садко.
И когато Волхова научила за горещата любов на Садко към Любава, излязла на брега, за да послуша за последен път чудесните песни на своя любим. Напразно го търсила тя по брега, дълго блуждала по блата, поля и гори, вслушвайки се в звуците на нощта. Сред стройните брези тя забелязала два силуета на Волхова и Любава. Безмълвна, с наранено сърце гордата красавица се обърнала и убита от любовна мъка тръгнала, за да се скрие в своето студено царство.
Само Луната видяла как от прекрасните й сини очи се ронели бисерни сълзи.Те падали в меката трева, превръщайки се в бели цветя. Така се появили момините сълзи – символ на красотата и любовта, на болката на чистото, нежно, горещо моминско сърце.
По мотивите на тази легенда руският художник Репин нарисувал картината “Садко в подводното царство.
През 1896 година Римски Корсаков написал операта “Садко”, след като дълго изучавал новгородските предания за Садко, Волхова и Любава.
Ние и до ден днешен се радваме на красивите, бели, мънички и нежни цветове на момината сълза. За мен това е едно от цветята, които харесвам и ми е любимо. Винаги съм харесвала и
аромата на момина сълза. Приличат ми на малки перли. Толкова нежни, свежи и красиви.
И за разлика от истинските перли можем да ги видим в градините и да им се порадваме ,а за истинските перли има съвсем други предания, легенди и история. Отдавна си мисля да напиша и за тях и да се знае много повече от всичко това, което искам да изразя тук.
Те се раждат вчерупката на мида, а подвластни са им били Сюлейман Великолепни, Катерина и Мария Медичи, Мария Стюарт, Елизабет ІІ. Най – скъпа
перла в света “Ла Режант”, е подарък на сестра от брат й милиардер от Саудитска Арабия /някои са случили на роднини/.
В древногръцката митология перлите са били символ на любов и са носели щастие. Според исляма те са свещени, защото олицетворяват пролетните сълзи на страдащите. Неслучайно Сюлейман Великолепни , където и да отидел, носел със себе си съкровище от перли. В християнската религия те символизират душевната чистота, вярата, предаността и любовта. По традиция годежния пръстен е с перла, а булките задължително носят перлени бижута – колие, гривна или поне обеци.
Истинските перли се “ раждат” в черупката на бисерна мида, без каквато и да е човешка намеса. Чуждо тяло , песъчинка прониква в мидата, а тя , за да се защити, го обвива с пластове седеф. Затова формата на скъпоценното зрънце се определя от формата на чуждото тяло. Най – много се ценят крушовидните перли.
Изкуствената перла е плод на съзнателна човешка интервенция. Слага се песъчинка в бисерна мида, а качеството на синтетечната перла се определя от размерите на песъчинките. Ако е малка, перлата ще расте с години и ще бъде по-тежка. Ако песъчинката е голяма, няколко пласта седеф са достатъчни, но зърното ще бъде по-леко и с по-ниско качество.
Позната от древността, перлата винаги е била ценена. В Китай две хилядолетия и половина пр.н. е. Данъците се плащали с перли. За юдеите тя била символ на богатство и мощ. В древна
Гърция омъжените жени я носели на дясното ухо, а младите момичета и на двете. Римлянките
Пък харчели състояния, за да притежават повече скъпоценни зърна.
Перлата влиза в историята и с помощта на Клеопатра. За да омае Марк Антоний, тя се зарекла да похарчи за един обяд един милион сестерции. Как да докаже, че намеренията й са сериозни? Свалила перлената си обеца, пуснала я в чаша с оцет и я изпила….. Египет е една от първите държави, където перлата се използва за направата на бижута, защото в Червено море има много бисерни миди.
До началото на двадесети век перлата неизменно е на мода и пълни съкровищниците на кралските фамилии.Има редица кралски особи , които са се прекланяли пред красотата на перлите
Перлите трябва да се пазят от одраскване и удар.Парфюмът и тоалетните кремове придават
Зеленикав оттенък и отнемат блясъка. Чувствителни са на климатични промени. Жегата може да ги изсуши и после да се напукат.За съжаление такава е съдбата и на перлите, които се съхраняват в банковите сейфове, защото те имат нужда от допир с човешкото тяло, за да се хидратират.
Как да върнем блясъка на перлите? Една любопитна история, дава отговор на този въпрос.
Богата дама поканила приятелките си на вечеря. Огърлицата на една от тях се скъсала и зърната се пръснали по пода. В настъпилата суматоха кучето на стопанката глътнало една перла. Нтъпкали го
с разхлабителни средства. Перлата излязла по-малка, тъй като част от нея се разтворила в стомашния сок, но за учудване на всички блясъкът й бил великолепен.
“ Перлата на Аллах” е най-голямата. Открита през 1934 година във Филипините, днес тя е притежание на бижутерите Питър Хофман и Виктор Барбиш.
“Перегрина” според специалистите е принадлежала на испанската кралска фамилия. През 1969 година Ричард Бъртън я купува на търг и оттогава тя е собственост на Елизабет Тейлър.
Писано е много за перлите, но понеже са ми любими им отделих малко внимание.

Няма коментари: