04 март 2006

МЕМОАРИТЕ НА ЕДНА ГЕЙША


Качество: DVDRip - HLS
Субтитри: Български
Държава: САЩ
Година: 2005
Официален сайт
Времетраене: 145 минути

Жанр: Романтичен, Драма

Режисьор: Роб Маршъл
В ролите: Кен Уатанабе, Мишел Йео, Коджи Якушо, Юки Кудо, Каори Момой, Гонг Ли
Сценарист: Робин Суикорд
Продуцент: Луси Фишър, Дъглас Уик, Стивън Спилбърг
Музика: Джон Уилямс
Костюми: Колийн Атууд

През 1997 г. писателят Артър Голдън предлага на читателите си поглед към един тайнствен свят и една запленяваща история с книгата „Мемоарите на една гейша”. Романтичната сага остава бестселър за цели две години и продава повече от 4 млн. копия на английски език. Преведена е на 32 езика.

Един тайнствен и екзотичен свят, който и до днес таи невероятно обаяние... Няколко години преди Втората световна война, японско момиченце е откъснато от бедното си семейство и продадено за слугиня в дом на гейша. Въпреки коварната съперница, която поставя трудности на всяка крачка от пътя й, момичето разцъфва в легендарната гейша Саюри. Не само изключително красива и обаятелна, но и умна и образована, Саюри пленява сърцата на най-известните и богати мъже на съвремието си, но не може да има единствения, за когото копнее...

Официален сайт

3 коментара:

MARIANNA7 каза...

Екзотичото в случая е техният подход за осъществяване идеята , едно малко дете да се обучава в училище за гейши. Може би при японците това си е някакъв специфичен начин на мислене и възпремане на жените. Гейшите по принцип не са жени, които продават плътта си. Така е показано и във филма - те могат да показват само до китките на ръцете си. Идеята е, че те са забавни, внимателни, красиви, галантни, изтънчени във всяко едно отношение и не без значение умни жени. А кой мъж не обича да е обграден с вниманието на една красива жена? Предполагам по този начин се възприемат там.
Не намирам нищо лошо жената да желае внимание и свръхгрижи.
Има нещо общо с филма "Шогун" Точно в частта за гейшите, но интересно там ги представиха и в друга светлина.

MARIANNA7 каза...

Планиран като филм на Стивън Спилбърг, “Мемоарите на една гейша” в крайна сметка е реализиран от режисьора Роб Маршъл. Заел се само с продуцирането на филма, Спилбърг избира именно Маршал, очарован от предишната му творба “Чикаго”, с която обра Оскарите през 2003 г. С бюджет от 85 млн. долара “Мемоарите на една гейша” е сниман изцяло в Америка, където е пресъздаден японския град Киото през 30-те г. Действието е базирано върху новелата със същото име на Артър Голдън. Главната роля е поверена на китайката Зиу Жанг (“Тигър и дракон”, “Герой”), което доведе до злобни критики в азиатската преса относно произхода на актрисата. В останалите роли също се залага на популярни имена като Мишел Йео (“Джеймс Бонд – Винаги ще има утре”), Кен Уатанабе (“Батман в началото”, “Последният самурай”) и Хари-Хироюки Тагава (”Електра”, “Пърл Харбър”).

Притиснат от безпаричието и болестта на жена си, японец продава двете си дъщери на пътуващ търговец. Той от своя страна ги препродава в големите градове, за да ги обучават за гейши. Така малката Чийо и сестра й Сацу попадат в град Киото, където са разделени завинаги. Виждайки бъдеща конкуренция в лицето на невръстната Чийо, известната гейша Мацумомо (Ли Гонг – “Китайска кутия”), която живее в същия дом, всячески прави опити детето да бъде унижавано.

Един ден случайността среща малката Чийо с години по-възрастен мъж, наричан “Председателя” (Кен Уатанабе), в който тя се влюбва. Това става и главната й цел, да стане гейша, за да може да влезе в неговия свят. След множество трудни моменти и години на унижения, шансът спохожда на Чийо в лицето на най-известната гейша в района - Мамеха (Мишел Йео), която поема обучението й.

Така порасналата Чийо (Зиу Жанг) постепенно се превръща в най-желаната гейша в Киото, вече под новото си артистично име Саюри. Борбата между Мацумомо и Саюри продължава с всички средства, дори когато мъжете започват на “наддават” за девствеността на втората. Преследвайки неотлъчно своята тайна цел, проблемите за Саюри следват един след друг. Най-добрия приятел на Председателя, богатият индустриалец Нобу (Коджи Якушо) се влюбва в нея и я иска за себе си. И точно тогава Америка напада Япония и целият свят на гейшите рухва. Години след войната пътищата на Саюри, Нобу и Председателя пак се срещат, когато двамата идват при нея с необичайно предложение. Саюри се чувства толкова близо до успеха, без да знае, че най-голяма й драма тепърва предстои.

Анонимен каза...

Филмът си е хубав и си заслужава. Трябва да си гледа човек, филми , които са му интересни и му допадат. Защо и да не се вижда бит и живот на други страни, които са твърде далеко от нашия. Интересен е сюжета, историческият момент и т н.