08 март 2006

Жените и Осми март


На по-многочислената част от женското население съвсем не му е до празници.
Фалшиво! Не става. Сценарият е наивен, изпълнителите са без капчица фантазия и душевност.
Някои казват, че Осми март е нужен само на тези, които се взират с умиление назад.

През 1910 година Копенхаген е домакин на Международната конференция на жените социалистки. Тогава Клара Цеткин предлага денят Осми март да е ден на жената.Това е
време, когато жените нямат избирателни права, работният им ден е 10-12 часа, а заплащането им е по-малко от това на мъжете.
През 1914 година се отбелязва и в България.
Навремето мъжкото население празнувало почти седмица старателно. А за умиление на женските сърца навръх празника се виели опашки за цветя и то само от мъже. Къде от любов, къде от признателност, къде от гузност българинът носи китки и у дома, и на работата, и на съседката….
От решенията на Копенхаген останала само датата….
Ето само преди броени дни френският парламент прие закон, който предвижда в близките пет години да бъдат премахнати неравенствата в заплащането на мъже и жени. Да не говорим за нашия парламент, който изобщо не се сеща за това.
Крайно време е слънцето да огрее нашия двор. Нека се възползваме от този месец наречен на жените, за да бъдем тридесет пъти номер едно в класацията пред мъжете. Преди футболните изяви на любимия тим, преди вестника, тестето карти или нещо друго независимо какво е то. Може да напомним, че е нужна нежната ръка на жените, тяхната доброта и красота.
И няма да е дискриминация. Да наистина е хубаво жените да се чувстват обградени с внимание, любов и приятни емоции през годината, не само за един ден или няколко часа в деня на жената Осми март.
Обичта не се измерва с кутиите бонбони или червените балони, или букет рози. Измерва се с внимание. Двупосочно. От Вас към него и от него към Вас. Сега. Не вчера или утре. Не след като свърши мачът или срещата с приятелки. Обичта не е еднодневка, не е една музикална картичка, не е стих, тя е постоянна болка, безкрайна мелодия, поема без начало и без край. Тя е състояние на духа, което не може да бъде измерено, покорено, описано. Въпреки многото опити да бъде вкарано в книга, филм или музикално произведение. Обичта е едно постоянно жадуване, ненаситна тишина, зов, страх, безнадежден случай. И да може като ни срещат и да казват “ Господи каква жена!” и да не обръщаме смутено глава. Ако тръгнем по която и да било българска улица и се взрем в лицето на днешната българка се виждат сенки под очите, немотивираното раздразнение, неудовлетвореността
от живота, натежалите крака вечер, нерядко занемареният външен вид. Дали ни липсва чувството за самосъхранение, себепознаването, философията на успеха, мъдростта на доброто и жизнерадостта.
И все пак честит празник на всички жени. Да сме живи, здрави, красиви, щастливи и обичани. Прекрасни са герберите и розите, които украсяват стаята. И отново да кажа, колко малко му трябва на човек...

12 коментара:

dzver каза...

Според мен част от жените се справят доста добре в служебен план и нищо не е в състояние да ги дискриминира.

MARIANNA7 каза...

Към Дзвер: Да много жени се справят доста добре в професионален план. Те са дисциплинирани, работливи , изпълнителни и последоветелни в действията си. Имат много познания и възможности. Умеят да вземат бързи, точни и правилни решения. Справят се умело в трудни ситуациии. Радвам се, че има такива жени и ми се иска да са повече дори.

Анонимен каза...

Ама, че дискусия се е получила и то за нещо толкова очевидно. Празник е всеки един хубав миг, който човек не бива да пропуска, а повод може да бъде дори и някаква социалистическа измислица, стига човек да не му обръща чак толкова внимание.Всичко, което е свързано с негативното отношение на човека не бива да се превръща в празник и обратно. Проблема е, че хората не си признават, когато лицемерничът и се правят на щастливи. Така мисля.

Анонимен каза...

А що се касае до "унижението" да приемеш един лицемерен жест, свързан с подаряване на цвете от мъж, то "унижението" е взаимно и особено за този, който подарява, когато очевидно не желае да го прави. Изобщо има ли лицемерие в "празнуването" на някакъв празник, значи не си струва.

MARIANNA7 каза...

@ Към Анонимен : Съгласа съм с мнението, че всеки един КРАСИВ МИГ може да се превърне в един хубав празник и дори подаряването на най-великолепното цвете с лицемерие на Осми март не може да създаде впечатление, че това е искрено. Отношението между индивидите не е за един ден, то или го има или го няма. По-лошо от лицемерното отношение няма.Чувства се от километри.
Хубавото е обаче, че някои поне го правят от сърце и душа. И може би поне затова си заслужава да има празник на жената.

MARIANNA7 каза...

Късничко отговарям отново на анонимен. Поне се разбра за лицемерието и поднесените поздравления. Не обърнах особено внимание на коментара заблудена може би от вниманието....
Трябваше да бъда по-подозрителна, но да му се не види, като вярвам в доброто начало на хората съм се заблудила . Благодаря за точното прозрение.

Анонимен каза...

ZVEZDOBROI
Жената винаги да е сърцата,
с много радост на душата.
В погледа и като се взреш,
да го разбереш.
Любовта си да раздава,
живот да дарява,
мъжа си ощастливява.
Това,което дава,
това и ще получава.
Да е жива и здрава.

MARIANNA7 каза...

Да отговоря и аз в мерена реч на Робърт Бърнс е поемата:

Не е тя красива, но с мило лице!
Не е тя с обноски, но с нежно сърце!
И аз я залюбих от първия ден.
Затуй, че и Джени се влюби във мен.

На чар на обноски кой би устоял?
На поглед, засенчен от лека печал?
Когато прибавиш и ум към това,
бездруго младежите губят глава.

Но светлият прелестен поглед смутен,
но поривът искрен по-скъп е за мен!
Обичам прегръдки на силни ръце
и биещо бурно, открито сърце!

Анонимен каза...

Мариана, това е много интересен пост. За 8ми март - да не се празнува. Разбира се, това е страхотно - ти отвори очите на цялото непросветено човечество! Ти си гениална!

MARIANNA7 каза...

Да не се празнува според Вас Осми март, но ако анализирате думите - в случая Осми март да бъде всеки ден за всяка жена. Думите красноречиво говорят. "Да наистина е хубаво жените да се чувстват обградени с внимание, любов и приятни емоции през годината, не само за един ден или няколко часа в деня на жената Осми март."

Анонимен каза...

http://cercrgeanosed.tk/checked/anketa/85988 Оценки Настя, Москва, (985)2753396
http://inetarem.tk/ind/anketa60906.htm Проститутки M. Комендантский проспект - Индивидуалка Саша Анал, Район Приморский, не доступен
http://chlorigheiru.tk/ind/anketa87410.htm Проститутки M. Бауманская - Индивидуалка ева, Район советский, +7 (927) 281-26-65
http://nemoroomar.tk/ind/anketa76637.htm Проститутки M. Ясенево - Индивидуалка Таня, +7 (925) 708-01-79
http://deticomta1974.tk/ind/anketa82281.htm Проститутки M. Южная - Индивидуалка Кристина, Район Марьино, +7 (965) 358-28-38

Анонимен каза...

И какво ви бърка,че има празник на жените?Ми много ви здраве като не искате!Оставете тези,които искат да му се радват ,а вие които не искате да го има този празник, затворете се вкъщи пуснете пердетата, завийте се през глава и мислете колко сте велики с тъпите си изказвания!И за каква искреност говорите на 8-ми март? Тогава ли ще решавате проблемите си.Имам чувството,че някои жени и мъже така са оскотели,че дори и да се радват не могат!