10 януари 2006

Удоволствието от работата и как да го постигнем

Според последните научни открития усещането за щастие тръгва от мозъка. Сред хилядите определения, давани за това човешко състояние има едно, което потвърждава това заключение. Датира от ХVIII век и принадлежи на френският писател и мислител Волтер :
" Щастието е следствие от преживени приятни моменти."
В действителност всички, които са се опитали да дадат някаква дефиниция за щастие, подчертават мимолетността на това усещане. Щастието като преживяване обикновено трае само няколко минути. Но като трупаме зад гърба си повече мигове на щастие, ние успяваме да изпитаме с течение на времето чувство на удовлетвореност. И тъй като на работното си място прекарваме по-голямата част от времето си, трябва да се полагат максимум усилия, за да се превърне труда в удоволствие. Да нарасне позитивния емоционален поток. Може би когато сме отрупани с работа имаме и по-силен прилив на емоции.Потънали в някаква дейност , съсредоточени над важна задача, се достига в едно особено състояние на блаженство. Колкото и странно да звучи, това се случва именно когато сме отрупани с работа , а не когато лентяйстваме. Няма значение каква е професията на човек - лекар, инженер, учител ... важното е да обичаме работата си и да я вършим с радост. Само тогава ще се чувстваме пълноценни и
ще изпитваме най-пълно удовлетворение.
Предизвикателствата също пораждат щастие. Когато трябва да се изпълнява сложна и важна задача в работата, наред с притеснението за това дали ще можем да се справим сме поласкани от доверието, което се гласува. Колкото по-високо се вдига летвата пред нас, толкова е по-силно желанието ни да я прескочим. Когато се справим блестящо, ни обзема прекрасно чувство .
Затова би трябвало да се изпълняват всички задачи на всекидневието - дори и най-противните, с удоволствие. Може би трябва да се помъчим да гледаме положително даже на най - неприятните си задължения. Ако успеем да поддържаме настроението си леко приповдигнато, ще изпълняваме професионалните си задачи по-добре. Така ще можем да изпитаме щастие и в работата си. И може би да завърша с една мисъл на Ърнест Хемингуей : " Сред всички неща, които човек би могъл да няма, се срещат неща, които би могъл да има, и едно от тях е да съзнава кога е щастлив и да умее да се наслаждава на щастието, докато то е налице."

2 коментара:

Анонимен каза...

Мдаааа! Интересна тема - щастие и работа?
Удоволетворение , очакване , амбиция (каква и до колко?), дали това да е работата ми ?
Определено- да!Макар и доста късно в моя живот разбрах, че единствената работа ,която има човек е-ДА БЪДЕ ЩАСТЛИВ . Всичко остана и е суета или суетня. И двете не са удоволетворяеми.
И двета са пороци на съвремието ни.
Бъдете умни и работетеза щастието си , мъдростта е скъпо нещо и когато я получиш разбираш колко глупав си бил през повечето време от живота си.

MARIANNA7 каза...

Както се казва " Човек се учи докато е жив ", стига да има желание разбира се. С изминалите години хората помъдряват. Започват да ги вълнуват най - разнообразни въпроси. Едва ли преди години бих си мислила дори на тази тема. Може би идва един момент и се питаш, това ли исках аз? Това ли бяха мечите ми? Не исках ли нещо повече от това, което съм в момента? Определено мисля, че когато се стремиш да изпитваш щастие и щастливи моменти то идва само. Колкото по - позитивен си, толкова по - добре. Сигурно ще има и хора, които биха се противопоставили на думите ми. В крайна сметка няма нищо по - хубаво от това да се чувстваш щастлив, дори и на работата си, където прекарваш по - голяма част от живота си.
Този живот, който ни подняса толкова много изненади и го живеем с толкова много неизвестни.
Благодаря за хубавите думи.