28 октомври 2005

НЕЩО ПО-РАЗЛИЧНО

Чувствам се предизвикана от една статия прочетена съвсем случайно за нашата икономика. Темата е следната: "Сред "световните лидери" сме по сива икономика". Та те препоръчват да се въведат стимули, за бизнеса, за да излезе той от сенчестия сектор и както споменават, това се получава когато има повече чуждестранни инвестиции в страните, като пример се посочва Чехия.
Да наистина се дават препоръки към намаляване на данъчното бреме и осигурителния статус в страната, но с промените, които се правят и за следващата година не се вижда кой знай колко съществена промяна. Няколко процента надолу в Данък общ доход или намаляване процентите за осигурителната тежест не се чувства почти нищо. Първо трябва да се замислим до колко е жизнена икономиката ни? Какво въобще е останало от нея? Кои са печелившите предприятия в страната? Може би за следващата година с приемането на тези нови закони за изравняване на цените в курортните центрове за българи ще стане невъзможно да почиват дори за пет шест дни. Говорим за българите с постоянни доходи, но не особено високи. В случая дали няма и туризма да загуби от 2006 година.
А в България има чуждестранни инвестиции, може би повечето концентрирани в по-големите градове, но има.
По- скоро трябва да се дават преференции за изграждане на нови предприятия, които да предлагат и добра социална политика с определяне предварително на открит брой нови работни места. Да се отпускат кредити на предприемчиви българи, които да се влагат за развитието на икономиката. Това се прави и сега, разбира се. Би трябвало да се обърне внимание на точните проценти на безработица във всички райони на страната и да се прецени къде точно да се наблегне повече. Българите сами вредят на себе си, с тези показатели, които се подават като информация, а те са обикновено крайно неточни. Не може да не се отчете, че в последните години има напредък в различни сектори на икономиката. Забелязва се усилено строителство, откриват се нови фирми , както и се подобрява състоянието да доста стари , които са печеливши - в хранително-вкусовата промишленост, в машиностроенето, в услугите, търговията. Сега обаче се набляга основно на подобряването на технологичните процеси на фирмите, като не се обръща особено внимание, на социалната политика в тях, в това да се увеличават възнагражденията на работещите. Обикновено се ползва практика от преди 15 години да се изплащат едни заплати, а се осигуряват ,/ ако изобщо се осигуряват работниците /
на минимални заплати. Защо се прави това? Защото осигурителното бреме е високо. От това губи и държавата, губят и осигурените по този начин.
С влизането ни в Европейския съюз би трябвало и икономиката ни да излезе от сенчестия бизнес,като процентът на сенчестия бизнес се снижи до минимум.Как да стане?Може би с отпускането на кредити или ...
Много фирми с добри инвестиционни проекти все още трудно съумяват да ги реализират, поради невъзможността да си осигурят необходимия им капитал. Банковият кредит у нас остава трудно достъпен инструмент за инвестиционно финансиране поради две причини. На първо място, банките почти не предоставят инвестиционен кредит за дългосрочни проекти, тъй като предпочитат бързо възвръщане на предоставените средства. Второ, търсените обезпечения от 150 –175 % са непосилни за фирмите.
Едно добро решение за осигуряване на необходимите средства и реализиране на съответните проекти е привличането на рисков капитал срещу предоставянето на дялово участие. За него не се изискват обезпечения, няма лихва. Този начин може би ще даде добри резултати за икономиката и в частност за фирмите.

4 коментара:

Анонимен каза...

Здравей,
относно "Нещо по различно":
Ще дам моето отношение към икономиката в България по следния начин - I...Co...NO...mi...ka
I- За
Co-корпорациите
NO-не е за
mi-мен - обикновения консултант по корпоративен капитал
ka-както винаги окончанията в нашия език са неясни , ама требе да ги има .
дано съм ясна за начина си на тълкование на базисното понятие ИКОНОМИКА.
А сега за сянката в която се развива: ами имат си хората чадър под който си виреят - ползват си го ... НЕМА ЛОШО.
Я ние с теб да си имамме по един чадър , днес от БСП, утре от СДС или ДСБ и тея вече не ги знаем к,ви сас какви дръжки и на тройно сгъване ли са го ударили, ама си немаме - к,о да се прави...
Така... - да не страдаме по икономиката и нейните сенки , ами да се вземаме в крака и да си бегаме . То ясно.Немамме си майка- кърмилница/дър- жава де, немаме си чадъри и на сянка нема как да стоим. Ами що да стоим да си одим ........ За мен това е въпроса - къде? Къде да си намеря МАМАТА- държава, кога моята си ме не иска...

MARIANNA7 каза...

Не е ли по-добре да се хванем в ръце и сами да си помогнем.Да мислим с главите си. Къде да бягаме ?Не е ли късно вече?!

Анонимен каза...

Хммм , мой и да е късно, ама да се пробваме .
А сега в заключение ето и една сентенция :" Никога не прави пари (разбирай бизнес) с домашни любимци, на които им нямаш доверие "
Аз вече ще замълча. Дано някои друг бъде по-голям оптимист! В моята палитра розово няма.
Благодаря ти МАРЧЕЛА за провокацията - беше успешна!

MARIANNA7 каза...

Те това казвам и аз , всеки сам трябва да разчита на собствените си сили.Ако може да направи нещо успешно - да го направи,на кого ли да разчиташ , а пример е даден добър, че за да спечелиш , трябва и да рискуваш поне на първо време.Всяко начало е трудно.Да се надяваме на успешен край.