24 декември 2009

ДЯДО КОЛЕДА

Докато много деца по света чакат с нетърпение Дядо Коледа да дойде с торби с подаръци, противниците му в Прага искат да го изгорят.
В Чехия, както и на други места в Централна Европа, родителите казват на децата си, че Йежишек, известен като младенеца Исус, носи коледни подаръци.
Най - големият Коледен базар в Австрия, който се намира пред кметството на Виена, предлага всякакви други украси освен... Дядо Коледа.
В немскоезичния свят подаръците носи не Дядо Коледа (Father Christmas), а Св. Николас.
Официалният японски Дядо Коледа се казва Ямамото.Той е от студения северен остров Сапоро. Има изкуствена бяла брада и очила, макар и да е само на 44 години. Червеното му палто е пристегнато с черен колан над внушителния корем. Ямамото, естествено, си служи с новите технологии и има блог, за да общува с децата и родителите им.
В Австралия, където Коледа се пада в разгара на летния сезон, никой не си представя коледна трапеза с печена пуйка и пудинг. Вместо това австралийците се гощават с морски дарове и салати.В навечерието на Коледа крадци разбиха дома на добрия старец в местността Мон-Сьон, департамент Горна Савоя във френските Алпи.Там се намира домът на Пер Ноел - френският вариант на Дядо Коледа, в който той прекарва значителна част от годината между пътуванията си до Лапландия. Въпреки неприятния инцидент Пер Ноел побърза да успокои децата, заявявайки, че всичко е наред и крадците не могат да развалят Коледата."Всички подаръци ще пристигнат навреме, не се безпокойте. Мога да ви го гарантирам със сигурност", обеща той.
Според финландската легенда добрият старец живее в колиба на върха на планината Корватунтури в Лапландия.
Пощенските служби на Северния полюс официално обявиха, че за тази година дядо Коледа е получил над 100 000 писма. В повечето случаи, подателите са деца, които в графата “адрес на получателя” пишат нещо само “Северният полюс до Дядо Коледа”. Пощенските служби на много държави вече са наясно, че писмата трбва да бъдат упътени към Аляска откъдето ги вземат добрият старец и неговите помощници. Според статистиката най- активни в писането на писма до Дядо Коледа са във Великобритания и Финландия , Германия , Португалия, Австралия и Нова Зеландия.

Няма коментари: