06 юли 2008

Изчезналото съкровище на Троя




Хайнрих Шлиман е велик боец, който доказва на науката, че мечтите стават реалност.
Странен обрат в живота на 47-годишния Хенри Шлиман го тласка по трудния път към откриването на Троя и царските гробници в Микена. Митични места, погребани под останките на други цивилизации.
По онова време историци и археолози твърдят, че Троя не съществува, учените се съмняват дори в Омир и неговата “Илиада”, защото смятат, че Очир е само поет сътворил “Илиада”. Иманяри и златотърсачи от векове копаят на Акропола без резултат. Гърците мислят, че царските гробници в Микена са химера.
Но Шлиман знае точното място на Троя- така, както го е посочил Омир в “Илиада”. Деветнадесетгодишната София Енгастроменос, вдъхновителката на това драматично пътешествие, става съпруга и най-вярна последователка на Шлиман. Той няма специално образование, но има огромно състояние, натрупано по време на Златната треска в Калифорния. Основавайки се единствено на Омировия текст, той се изправя пред най-великото археологическо откритие. В него опасностите и разочарованията са най-верните му спътници.
Вълнуващата любов със София, както и подкрепата на английския министър-председател- Уилям Гладстон, му дават сили. Изпитанията се превръщат във вдъхновение за Шлиман.
Историята на Гръцкото съкровище е историята на любовта между Шлиман и София, бореща се със силните на деня и техните страсти.Изчезналото съкровище на Троя е разказ за силата на духа и порива на мечтата.

Няма коментари: