26 юни 2008

Бяла лястовица се появи в град Стражица

Уникалната птица, символ на надеждата, се излюпила тези дни в гнездо под прозорците на училище "Ангел Каралийчев"


Бяла лястовица се появи в град Стражица. Уникалната птица, символ на надеждата, се излюпила тези дни в гнездо под прозорците на училище "Ангел Каралийчев". Бялата лястовица за първи път излетяла от гнездото си вчера по обяд. Новината за уникалната птичка мълниеносно обиколила училището.

Според поверието, бяла лястовица се ражда веднъж на 100 години, предаде БНТ. Специалисти твърдят, че феноменът албинос съществува в природата, но при птиците се среща много рядко. Затова, хората вярват, че бялата лястовица ще им донесе щастие и късмет.
Новината бързо обиколила цялата община и сега мало и голямо се стича в двора на школото, за да види уникалната птица.
Пръв малката бяла лястовица забелязал биологът Марин Маринов.
След това плеяда от фотографи виснали да снимат чудноватата птичка, но не успели. Сега всеки ден мераклии чакат при гнездото албиносът да излети, защото птичето е още малко и разчита само на майка си да го храни.
Цяла Стражица сега тръпне как да си запази бялата лястовица от лоши хора. В опазването се включват и деца, които се радват на рядката птичка.
Сега хората в Стражица вярват, че след като изстрадаха голямото земетресение преди 22 години и след като тази година отново тръгват по-леки трусове, природните катаклизми ще ги оставят веднъж завинаги.
Рояк от други птички пазят зорко албиносчето, щом то излети от гнездото.

2 коментара:

Анонимен каза...

Oще през далечната 1928година,Йордан Йовков прочел във вестник за появата на бяла лястовица и това му послужило за мотив да напише"По жицата".Има ли някой,който не е мечтал да я види?И аз мечтая...мисля си,дали някога и в моето лястовиче гнездо на прозореца,ще се роди бяла лястовица.:)

MARIANNA7 каза...

Пожелавам ти да видиш бяла лястовица.