06 април 2008

World Trade Center / Световният търговски център (2006)


Жанр : Драма / Исторически

Режисьор : Оливър Стоун

Сценарист : Андреа Берлов

В ролите : Никалъс Кейдж, Мариа Бело, Дъглъс Дж.Агиер, Роб Армстронг, Майкъл Артър, Джон Бернтал, Робърт Бланш, Лучиа Броули, Кърт Кейсърис, Франческа Касале, Джуд Чиколела
Държава : САЩ
Година : 2006
Филмът разказва истинската история на двама полицаи (в ролите Никълъс Кейдж и Майкъл Пеня), които преживяват срутването на небостъргачите и оцеляват, след като прекарват 12 часа под развалините.
11 септември 2001 г. e необичайно топъл ден за Ню Йорк. Уил Химено, служител на Пристанищната полиция, се изкушава да си вземе почивен ден, за да се наслаждава на хобито си – стрелба с лък, но в крайна сметка решава да отиде на работа. Сержант Джон Маклоклин, уважаван ветеран от Пристанищната полиция, е към края на ежедневното си, почти двучасово пътуване до работа. Заедно с колегите си те вървят през центъра на Манхатън като всеки друг ден.Но този ден не е като всички останали. Първата група отзовали се служители на Пристанищната полиция пътува към Световния търговски център. Петима мъже, включително Маклоклин и Химено, влизат сами в сградите и попадат в смъртоносен капан, когато небостъргачите се срутват. Като по чудо Маклоклин и Химено оцеляват, но са погребани между късове бетон и усукан метал на 6 метра под осеяната с отломки повърхност. Макар да не могат да се видят един друг, през следващите 12 часа Маклоклин и Химено се поддържат живи един друг, говорейки за семействата си, живота в полицията, надеждите и разочарованията си.Тяхната история е разказана в новия игрален филм на режисьора Оливър Стоун, “Световният търговски център”. Филмът разказва също и за техните съпруги (Дона Маклоклин и Алисън Химено), за децата и родителите им, които страдат без информация за любимите си хора. Филмът проследява и невероятното търсене на решителния счетоводител и бивш военен от Кънектикът, Дейв Карнс. Той открива двамата полицаи през нощта и десетки пожарникари, полицаи и служители на „Бърза помощ” започват спасителна операция, която продължава през следващите изтощителни 12 часа.

Няма коментари: