16 февруари 2008

Троянец в сметката


Руски хакери използваха троянски кон за източване на български банкови сметки за около 1,000,000 лв..



BTV Репортерите ще покажат на зрителите перфектна престъпна схема за източване на български банкови сметки, действала у нас почти десет месеца. Откраднати са близо милион лева, като антимафиотите и банките са успели да блокират едва 60 процента от източените средства. Автор на филма “Троянец в сметката” е Димитър Анестев, оператор е Борис Пинтев.

Извършителите са руски и украински хакери. Те са прониквали в сметките на клиенти на няколко български банки, позлващи услугата Електронно банкиране със създаден от тях компютърен вирус от типа Троянски кон. Екипът на bTV Репортерите ще представи в най-малки детайли как хакерите разпространяват вируса, заразяват стотици домашни и фирмени компютри. Зрителите ще се срещнат с бизнесмен, ужилен с близо 50 хиляди лева. За много от българите тази сума е благосъстояние, резултат от дълги години спестявания и лишения.

В тази престъпна схема обаче са замесени и десетки нищо подозиращи сънародници, които са ползвани за посредници в превеждането на парите в Русия и Украйна. За целта хакерите регистрирали фиктивни фирми, набиращи;търговски представители

По този начин хакерите са недосегаеми. Когато полицията разследва измамите, стига до десетки домашни компютри, до мулетата-посредници, но не и до хакерите. Следите са заличени. Много българи в началото са били приемани като съучастници в схемата, но се оказва че компютърната машина в дома им е била дистанционно подчинена от хакерите - т. нар.зомбиране.

Какво правят банките, за да защитят парите на своите клиенти в интернет мрежата? Как компенсират ограбените? Как да предпазим своята сметка от хак-атаките? По темата зрителите ще видят интервюта с представители на Асоциацията на търговските банки, ГДБОП и Националната лаборатория по компютърна вирусология на БАН.

Няма коментари: