21 декември 2007

Класът / Klass / The Class (2007)

Държава: Естония
Година: 2007
Жанрове: Драма
Режисьори:Ilmar Raag

В ролите: Lauri Pedaja, Vallo Kirs, Part Uusberg, Paula Solvak, Margus Prangel, Mikk Mаgi, Riina Reis, Joonas Paas, Virgo Ernits, Karl Sakrits и др.


Филмът е типичен за естонската школа. Главният герой - Йозеп - търпи всички унижения, на които го подлагат съучениците му. В един момент, след поредната гавра, нещата коренно се променят... Филмът е по истински случай /станал във Финландия и отразен наскоро в медиите/. Номиниран е за ’Оскар’ за 2008.
Награди и номинации:
2007 - Won - Karlovy Vary International Film Festival East of West Award - Special Mention - Ilmar Raag
2007 - Won - Warsaw International Film Festival Special Mention - Warsaw Competition - Ilmar Raag
Осем души са убити, а десетина са ранени при стрелба в гимназия във Финландия, съобщава информационната агенция FNB.

Някои от ранените са в критично състояние.

Сред жертвите са пет момчета, две момичета и директорката на гимназията, твърди всекидневникът Ilta-Sanomat.

Според първоначалните сведения стрелецът е 18-годишен младеж.

Мястото на инцидента е град Туусула, на около 40 км северно от Хелзинки.

Училището е блокирано от местната полиция, изпратени са и подкрепления.

Според вестник Iltalehti полицията е арестувала убиецът в задния двор на училището.Стрелецът е в критично състояние, след като се е опитал да се самоубие.

„Извършителят опита да се самоубие чрез изстрел в главата. Той е настанен в болница в Хелзинки и се намира в критично състояние“, съобщи представител на полицията на пресконференция.

FNB съобщава, че две седмици преди инцидента в сайта YouTube било публикувано видеопослание от потребител с псевдоним Sturmgeist 89, който заплашвал, че ще открие стрелба в училището си.

Заглавието на записа е "Клането в гимназия Йокела".

Видеото, което тече на фона на песента "Заблуден куршум" (Stray Bullet), съдържа снимка на гимназията, която се разкъсва на две и под нея се показва мъж с насочен пистолет.

Видеото обаче било изтрито почти веднага, тъй като нарушавало условията за публикуване в YouTube.

Според местната преса в посланието на убиеца се казвало, че „процесът на естествен подбор е нарушен“ и „глупаците се възпроизвеждат по-бързо от интелигентните, мислещи хора“.

Според Sturmgeist 89 „родът Homo Sapiens се превръща в Homo Idioticus“ и затова била нужна „чистка“".

Момчето, което уби 8 души и рани 12 в училище в южна Финландия, след което се простреля, е починало в болницата, съобщиха световните агенции.
Това бе първото убийство в училище в страната.

Планът за него бе разкрит от убиеца във видеоматериал в YouTube, пуснат преди две седмици и озглавен "Jokela High School Massacre" ( „Клането в училище Йокела").

Профилът му в You Tube съдържал текст, призоваващ за „революция срещу системата".

Момчето не е давало вид с поведението си в училище, че замисля масово убийство.

Съученици и учители на убиеца са шокирани от зверското убийство и са заявили, че никой, който го е познавал добре, не би помислил, че е способен на подобно нещо.

В училището е имало повече от 400 ученици, на възраст от 12 до 18 години.

Сред убитите са 5 момчета, 2 момичета и жена.

6 коментара:

k7 каза...

Филмът реално предcтавя действителността. Крайност си е да реагираш спонтанно и да застреляш съучениците си, но все по-често се среща това насилие. И човек се пита от къде толкова агресия в тези млади хора?

MARIANNA7 каза...

По принцип избягвам да гледам насилие, убийства, ужаси. Жалкото е, че е снимано по истински случай. Впечатлена съм от пресъздаденото във филма. Истински кошмар.

Анонимен каза...

Гледах филмът преди време със съучениците ми и много от тях останаха врещени. Филмът представя съвсем реално ежедневния кошмар, на който са подложени някои ученици. Ужасяващ е факта, че това нистина се е случило.

MARIANNA7 каза...

Страшно и неприятно е въобще, че може да се случва нещо подобно. Агресията между учениците расте с всеки изминал ден. Толкова много примери могат да се дават.

Анонимен каза...

Наистина много внушителен филм, много добра игра от страна на младите момичета и момчета! Всичко е супер, само да не беше истина! А жалкото е, че много често агресията сред хората преминава всякакви граници.

Анонимен каза...

И аз бих направил същото като Каспар и Йозел