21 декември 2007

КОЛЕДНАТА ЕЛХА - ЕДНА МАЛКА ПРИКАЗКА


Според протестантска легенда традицията за украсяване на коледната елха е създадена от Мартин Лутер. В навечерието на Рождествo той вървял през гората между покритите със сняг дървета, сякаш украсени от безброй свещи. Възхитен от гледката той отсякъл една елха, която отнесъл на децата си у дома. Цялото семейство поставили свещички и хартиени звезди на елхата и се любували на красотата й.
Традицията да се украсява елха не е толкова стара. Първото историческо свидетелство е от 1642 година и в него се казва, че за Рождество в една къща в Страсбург е била поставена горска красавица. Нейните неувяхващи листа символизират вечния живот и мъдростта. Първоначално украсата на елхата се състояла от ябълки и нарове. Изобилието на плодове олицетворявало богатството на земята и обещавало благосъстояние на дома. След това я украсявали с фигурки на ангели, курабийки, орехи, покрити със златна боя. Главните атрибути на новогодишния ритуал остават непроменени през вековете – вечнозеленото дърво блести с пъстроцветни топки, мъниста, светлини, а на върха е звездата.
Светлините символизират нашите мечти. Не може без тях независимо дали са запалени свещички или мънички лампички.
Не искаме да украсяваме елхата със старите играчки, които всяка година висят все на едно и също място. Тогава сътворете приказна украса, като следвате определен стил.
Те са много: класически – за него са присъщи симетрията, белият или син цвят, ампир – преобладават златистите и червени тоналности, екологичен – използват се играчки от слама, боядисани борови шишарки. Ако в семейството има деца може да се украси с шоколадови играчки, мандаринки, бонбони в блестящи хартийки.
Може да се пренесем и в миналото и да украсим елхата в стил ретро. С помощта на спрей може да се боядисат орехи и малки ябълки в златист цвят или пък в сребисти нюанси. В приказната нощ те ще блестят загадъчно на клоните. Всяко коледно дърво се украсява с фантазия и по вкус на домакинята. Всеки си има право на избор. Коледното дърво не търпи художествен безпорядък и пищност. Тази година на мода са необикновените цветове например небесносин цвят. Бялата елха пък сякаш е дошла направо от зимната гора. Украсата е от висящи прозрачни висулки, и птички, и ангелчета. Бяла елха с виолетови светлини изглежда като в приказките.
Днес на мода са черните елхи украсени с играчки .
Ние сами си създаваме настроението и най-невероятните комбинации стават с невероятна фантазия. Весели празници! Можем сами да си създадем малко красота и празничност.

2 коментара:

Анонимен каза...

Нашата елха е украсена в златисто и червено.Винаги съм харесвала червения цвят.Панделки,звезди,сърца,топки и камбанки са в тези цветове.

MARIANNA7 каза...

Ние всяка година сменяме интериора. Имахме пет години елха в саксия, но умря. Сега сме с изкуствена... нали екологията е модна. А иначе имаме цяла колекция от фигурки немски изобразяващи Дядо Коледа. Тях утре ще ги снимам и ще публикувам. Те точно са ни създавали много настроение, особено Иса като беше малка. Много се забавлявахме около елхата. Създаваше се една празничност. Тя тичаше весело около елхата искаше ту една , ту друга играчка.