28 ноември 2007

Време за вино

Чашата има огромно значение за това как усещаме, възприемаме и в крайна сметка дали харесваме или не харесваме дадено вино. Направете опит, пиейки едно и също вино от различни чаши и сами ще установите, че то има различен вкус от различните чаши. Никой не може да ви спре да пиете червеното си вино, независимо какво е то, от чаша за бургундско; може просто да харесвате формата на чашата. И в това няма нищо лошо, важното е чашите да бъдат за вино, а не водни или каквито ви се намират в момента, и да са от хубаво, гладко стъкло или кристал. На пазара у нас вече има достатъчно голямо разнообразие от качествени и не особено скъпи чаши. Не е необходимо да си купувате десет вида чаши. Спокойно можете да започнете с универсалната чаша за вино, в която можете да пиете както каберне совиньон, така и шардоне. И когато отпивайки от нея, установите разликата , която поставят пред вас в ресторантите, тогава сте на правилния път да се превърнете в ценител.

1. Чаша за младо бяло вино (чаша за ризлинг)

Тази форма е най-подходяща за млади, сухи бели вина, отличаващи се с плодовост и свежест. Чашата има форма на лале, т.е. горният й ръб леко се отваря навън. При отпиването от нея езика се издава леко напред, като при това виното попада върху върха му; с върха на езика си ние усещаме сладостта и въглеродния двуокис (свежестта) на виното. Момент по-късно виното попада върху страничните части на езика ни, където са рецепторите ни за солено и кисело.
Макар и с отваряща се навън форма, чашата е издължена, с цел ограничаване прекалено бързото изпаряване на ароматите.
Подходящи вина за тази чаша са повечето млади, сухи бели вина и розета.



2. Универсална чаша (чаша за шардоне)

Тази чаша позволява оптимално разгръщане както на по-стари, така и на по-тежки и плътни бели вина. Чашата има форма на ябълка, която се стеснява в горната си част. За разлика от чашата за ризлинг, отпиването на малки глътки няма да ни се отдаде много лесно от тази чаша, тук трябва буквално да засмукваме виното. При това то попада върху гърба на езика (средата), краищата и задната част на езика, т.е. солените, киселите и горчивите нотки биват възприемани една степен по-рано от сладките и киселите. Дизайнът на чашата позволява на ароматните вещества да се концентрират непосредствено над повърхността на виното.
Подходящи вина за тази чаша са: шардоне, совиньон блан, пино блан, траминер, мускат.

3. Класическа чаша за червено вино

Идеята на тази форма, както и на по-горната, е едновременното усещане на горчивите, таниновите и киселите нотки и леко забавеното във времето усещане на сладостта във виното.
Това би могла да стане ежедневната ви чаша за червено вино, в която бихте могли да пиете добрите, не особено претенциозни червени вина.

4. Чаша тип “Бордо”

Стройна и строга чаша, в никакъв случай малка. Подходящите за тази чаша вина обикновено са на възраст и могат да имат утайка, което изисква внимателното им декантиране преди консумация. Чашата се разширява леко в долната си част, нагоре се стеснява. При тази форма концентрацията на ароматите не е толкова силна колкото при чашата за бургундско вино. Ароматите се носят плавно нагоре, което позволява по-доброто възприемане на комплексния букет.
Освен вината от Бордо, подходящи за тази чаша са и отлежалите каберне совиньон, мерло, мавруд, както и повечето италиански и испански вина.

5. Чаша за бургундско вино

Червените бургундски, както и други, по-взискателни вина имат нужда от голяма, тумбеста чаша, в която ароматът им да се развие възможно най-бързо и в последствие да се концентрира над виното в горната, стесняваща се част на чашата. Преди да отпиете, се насладете на великолепния аромат, като и при тази чаша не трябва да забравяте, че тя се пълни само на 1/3 от обема й.
В тази чаша можете да се наслаждавате не само на бургундските вина, но и на такива от сорта “Пино ноар” от цял свят.

6. Чаша за шампанско

Тази класическа форма на чашата показва по най-добрия начин играта на малките мехурчета въглероден двуокис в шампанското. Възможно е по вътрешната повърхност на чашата да се изработят по-грапави места, т. нар. Mousseux-точки (от фр. mousse – пяна), които гарантират изкачването на мехурчетата от едно и също място, както и тяхната равномерност. Структурата на мехурчетата е важен показател за качеството на шампанското – колкото по-фини и колкото по-дълго време се образуват мехурчета, толкова по-качествено е то. Формата на чашата подчертава плода и свежестта на пенливите вина.
Тази чаша се пълни почти до ръба, тъй като няма нужда от разклащане на виното за развитие на аромата му. Перлите от въглероден двуокис, които се разпадат на повърхността, транспортират ароматните вещества до носа ни.

7. Чаша за десертни и естествено сладки вина

Поради значителната сладост на десертното или естествено сладкото вино не се очаква от него да се консумират особено големи количества. Затова и чашата за такива вина е по-малка от нормалните чаши за бяло или червено вино. Тук отпиването на виното се осъществява под формата на малки глътки и под формата на засмукване. Целта е още първата глътка да подчертае максимално аромата на виното.
Тази чаша може да се използва и за много стари, сухи бели вина, при някои от които се забелязва т. нар. петролен тон.
Подходящи вина за тази чаша са всички степени и разновидности на десертните и естествено сладките вина.

8. Чаша за портвайн

В търсенето на оптималната чаша за портвайн, международните експерти са се спрели на тази форма, която гарантира оптималното съотношение плод- свежест – послевкус.

Затова, нека изясним някои основни правила:

* чашата трябва да е от прозрачно и тънко стъкло. Само така може да се оцени цвета и бистротата на виното и да се усети температурата му;
* чашата би трябвало да има достатъчно дълъг ствол. Ако той е прекалено къс, ще се наложи да хванем чашата в горната й част. Това ще доведе до затопляне на виното и оставяне на отпечатъци по чашата. Последното не е особено естетично;
* чашата би трябвало да се стеснява в горната си част, за да може ароматът, респ. букетът на виното да се концентрира;
* в никакъв случай не трябва да пълним чашата догоре. Оптималното количество вино в чашата възлиза на около 1/3 от обема й. Друг начин за ориентация – налива се до най-широката част от чашата;
* колкото по-ароматно е едно вино, толкова по-голяма би трябвало да е чашата, за да може виното да се развие най-добре.
Съвсем случайно попаднах и реших да запазя информацията за видовете винени чаши. Не се смятам за знаеща много в тази област. Напоследък чета и са ми интересни подобни публикации. Надявам се да бъде интересно и за някой друг, който търси нещо по темата. В тези студени и вече мразовити вечери какво по-хубаво от това сами да си създадем малко уют и красота и да се чувстваме по свой начин щастливи.

4 коментара:

Анонимен каза...

В точното време. Хубави чаши. Добре е да се прочете и види подобна информация. Правилно си го публикувала. Много по-приятно е в хубава обстановка да си пиеш виното.

MARIANNA7 каза...

И с хубави чаши нали? Жалкото е, че ни остава малко време за удоволствия.

Анонимен каза...

Благодаря, отново за материяла. Аз чесно много обичам червено вино.Но това която сега прочетох ме забавлява и определено разнообрази деня ми.Всичко добро Мариянче,лек и усмихнат ден.

MARIANNA7 каза...

Благодаря за пожеланията. Подобно и от мен.