24 ноември 2007

СПА ?

Има няколко версии за произхода на думата "SPA". В едната се касае за латинската абревиатура на израза "salud per aqua". Сентенцията е била много почитана сред римляните, при които обществените бани (терми) са социална институция и всяко по-видно селище се стреми да ги има. Естествено оздравителните и възстановителните процедури с минерална вода са били особено търсени.
Интересното е, че след падането на Римската империя все пак много минерални бани за векове наред продължават да се използват не само за лечение, но и като превъзходно място за почивка и възстановяване на короновани глави и техните придворни, на знатни особи, на крупни търговци и т. н. Аристокрацията на Европа превръща някои от най-старите римски терми в крупни курорти и създава нови. Макар това невинаги да се знае, и Карлсбад, и Виши, и Байройт, както и Баден-Баден, Евиан, Спа, Бат и редица други известни центрове възникват по сходен "модел".
Във втората по популярност става дума за средновековен белгийски град на име Спа, в който имало минерален извор, от който хората набавяли ценна вода за лечение на заболяване причинено от дефицит на желязо. Ще спрем дотук с изследване на произхода. В термина СПА съвременният човек поставя здравословните козметични процедури, до релаксивните терапии чрез вода, масажите и здравната профилактика на кожа, тяло и психика посредством колорит от процедури, някои от които познати от столетия, а други - по-млади от декада. Нали се сещате за Клеопатра дето се къпела в магарешко мляко? Е СПА е имало и преди нея, просто не са му казвали така! С две думи СПА е нещо старо и хубаво
Сауна - това е нагряване на цялото тяло от въздух/пара в облицовано с дърво помещение. Влажната сауна е част от хидротерапията, докато сухата сауна спада към термалните процедури и нагревките. Последната често се комбинира с ароматотерапия със смолисти аромати.
Парна баня - касае се за подлагане на тялото на термалното въздействие на пара в облицовано с плочки, подобно на баня помещение.
Минерална баня - процедура целяща релакс и очистване на тялото чрез химично и термално въздействие в специални вани или басейни.
Солена баня - баня с морска вода, провежда се най-често във вана или в солно езеро, море или океан. Има изключителен антибактериален ефект без да уврежда кожата.
Водноструен масаж, процедурата е популярна още като Джакузи. "Jacuzzi" - това е името на първата американска фирма произвела вана с вградени струи за хидромасаж. Така марката се превърнала в синоним на процедурата, която била нова за света. Масажът се извършва от въртящи се водни струи във вана под вода. Още по-приятен ефект носят новите технологии, които позволяват контролирано смесване на струя въздух със струя вода, което създава приятни мехурчета и носи релакс за къпещия се човек.
Кална баня или баня с луга - потапяне на тялото в топла смес с натурален пясъчен характер, бoгат на минерали състав, които изчистват кожата и профилактират напрежение и дискомфорт в ставите.
Билкова баня - обгръщане на тялото от множество ароматни билки и масла с цел релакс на кожата и ума.
СПА е модерната дума за обединяване на здравословното с релаксивното за постигането на красивото. Може да се каже - "вечна рецепта" за здраве и удоволствие. Хората използват минералните води у нас, особено топлите, от незапомнени времена. Няма да е пресилено да кажем, че целебните им качества са били много точно оценени от не една или две от общо седемте цивилизации, процъфтявали по нашите земи.
А днес има много повече варианти за отдих и възстановяване (без да говорим за лечението). SPA програмите сега включват процедури с минерална и морска вода или водорасли, лечебна кал, топла вода със специални добавки, подводни масажи, ароматерапия и какво ли не.
В Япония предпочитат например оригиналния масаж шиацу и използването на водорасли. В някои части на Предна и Средна Азия т. нар. хамам (у нас също се нарича така турската парна баня) се харесва на хората също както и преди векове.
В Русия, Финландия и други страни горещите парни бани днес пак са общоприет начин за отмора и възстановяване. В други части на света предпочитат калните бани. А и гмуркането в ледени води си има достатъчно поклонници, включително и у нас.
В SPA центровете днес минералната или морската вода и процедурите с тях ще ви заредят със здраве, ще отмият стреса, ще ви изпълнят с енергия - особено ако са съчетани с масаж, физически упражнения или медитация.
Отначало в SPA салоните в повечето случаи се е използвала най-често обикновена хидромасажна вана или душ "Виши" (Vichy - при който отпуснатото тяло се полива отгоре със струи вода). Но днес много модерни са и други процедури. Могат да ви предложат например най-различни шоколадови, винени, млечни, медени или бирени обвивания на тялото.
Постоянно изникват и модни SPA "течения". Докато в някои европейски SPA центрове например усвояват процедурата воцу (от сливането на думите за японския масаж шиацу и вода), американците са луднали по руската нажежена баня с масажа, с метличката от брезови клончета, купела с ледена вода и "задължителния" квас.
Сега можете да се потопите почти навсякъде в страните с развити SPA центрове както в соли от Келтско море, така и в лековита кал от Израел.Ако усещате, че се нуждаете от почивка и преодоляване на стреса, задължително трябва да посетите някой от многобройните SPA центрове у нас.
2003 Bali in my heart (with great spa music...)

2 коментара:

k7 каза...

Приятна музика и страхотен пост.Колко ли хора изобщо не се замислят над думата "спа" Стана толкова модерна в последните години с тези нови Спа центрове, Спа хотели и др. И всички станаха вече "Спа".Как се променя света?!

MARIANNA7 каза...

Няма кой знай каква промяна ако се замислим. Старата песен на нов глас.