10 ноември 2007

Тесла - Господарят на мълниите



Роден: 10 юли 1856 г. Смилян, Австро-Унгария (днешна Хърватия)

Починал: 7 януари 1943 г. Ню Йорк, САЩ

Никола е роден на 10 юли 1856 г. в семейство на православен свещеник, в днешна Хърватия, която по онова време е част от Австро-Унгарската империя.

След едно драматично преживяване в своето детство, той самият казва, че се е събудило в него желанието да учи и по-специално интересът му към физиката. Училищните му години минават в постоянно боледуване.

Никола Тесла завършва Реална гимназия в близкия град Карловац, където живее негова леля и след това постъпва в Техническия университет в Грац. Учи философия в Прага. Работи в Унгария, Германия и Франция. Привлича вниманието на обществото с доусъвършенстване на динамото и най-вече с откриване на променливия ток. Открива електромагнитните вълни преди Хайнрих Херц и независимо от него, но поради интереса му към свободната енергия, за име на мерната единица е дадено името на Херц.
По покана на Томас Едисон Никола отива да работи и живее в САЩ, където бързо изпада в немилост пред Томас, защитавайки предимствата на променливия ток. Напускайки компанията на Едисон, Тесла изпада в много затруднено финансово положение. С последните си средства и с помощта на един познат, който не е в по-завидно финансово състояние, основава собствена компания.

През 1888 г. открива електромагнитната индукция и това изобретява електрическия двигател. Тесла печели конкурс за изграждане на електроцентрала на Ниагарския водопад. Уестингхаус купува патентите на електрическия мотор, който и до днес не е претърпял никакви принципни промени.

Тесла се занимава най-интензивно с променливи и високочестотни токове. Едно от най-популярните му изобретения е „Спиралата на Тесла“.
В годините преди Първата световна война Тесла патентова много свои открития и продава голяма част от патентите, за да инвестира в проект за универсален предавател. С напредване на войната проектът пропада и Тесла е изправен пред финансов крах. Той продължава да патентова открития, но само най-важните.

Друга сфера от откритията на Никола Тесла са разредените газове и как електричеството им въздейства. Така бива конструирана първата луминисцентна лампа.

Забележителното е, че той е конструирал машините „в главата си“ и не се е налагало да бъдат правени корекции след създаване на моделите.

Тесла умира на 7 януари 1943 г. на преклонна възраст в бедно състояние в Ню Йорк.

4 коментара:

Анонимен каза...

Страхотно изобретение е открил Тесла,визирам индукцията.В магазина в който работя продаваме индукционен котлон с електромагнитна намотка и когато правя демонстрация водата завира учудващо бързо.Единственото изискване е съдовете да са метални,заради намотката,разбира се.Много е икономично,консумира малко ток.

MARIANNA7 каза...

Аз също мисля, че трябва да знаем много повече за такива изобретатели.

k7 каза...

Колко еднаква е съдбата на великите. В повечето случаи умират в нищета. Защо така се случва?!

MARIANNA7 каза...

Наистина колко жалко за тях - великите, получили признание след смъртта си. Поне са оставили нещо след себе си. Ако може това да служи за успокоение.