29 септември 2007

ЯБЪЛКОВАТА ДИЕТА ПОМАГА ПРИ ХИПЕРТОНИЯ

Диети, диети, диети. От години се пише и говори за затлъстяването на хората. Както казва народната поговорка - " Ако сами не си помогнем, друг не може да го стори" . Затова ето и една ябълкова диета лесно изпълнима. Важното е да обичате ябълки.
Ябълката е добре познат символ на любовта, брака, пролетта, младостта, плодородието, дълголетието или безсмъртието, а християнската традиция я свързва с изкушението и първородния грях.
Ябълката означава плодородие, любов, радост, знание, мъдрост, обожествяване и разкош, но заедно с това съблазън, измамност и смърт.
На латински ябълка и зло се пишат еднакво. Точно тук се вижда връзката с библейската легенда, в която се говори, че забраненият плод от дървото на познанието в райската градина, изяден от Адам и Ева, е била ябълка. Обикновено така се изобразява Ева - с ябълка в ръка, която предлага на Адам.
Ако изяждате всеки ден по една ябълка, икономисвате пари за лекар, казват англичаните
Ябълките наистина са свръхценен плод, в който се съдържат почти всички необходими за организма витамини и минерални вещества, както и фолиева киселина.
Диетата с тях помага за нормализиране или за коригиране на обмяната на веществата в борбата с килограмите. Затова е много добра идеята да си направите един “ябълков” разтоварващ ден.
За да намалите теглото, правете “ябълков ден” 1-2 пъти в седмицата, а като профилактично средство - поне веднъж месечно.
Тази диета е много полезна и за профилактика на атеросклерозата и за хипертониците.

Има четири варианта.

ПЪРВИ ВАРИАНТ: през целия ден яжте само ябълки. При това толкова, колкото ви душа иска. Но задължително пийте и успокояващи билкови настойки.

ВТОРИ ВАРИАНТ: през деня може да си похапнете почти килограм и половина ябълки. Но - не пийте нищо. Достатъчни са течностите, които се съдържат в плодовете. За по-голямо удоволствие от приема на ябълките можете да ги запечете във фурна - разлика почти няма.

ТРЕТИ ВАРИАНТ: той е още по-популярен - ябълки и кисело мляко. На 1 ябълка - половин чаша мляко, 6-7 пъти на ден. Тази диета се препоръчва често на бъдещи майки с токсикоза на бременността.

ЧЕТВЪРТИ ВАРИАНТ: диета за една седмица. За най-издръжливите, на които проблемите с излишните килограми не търпят повече отлагане.
Първи ден - 1 кг ябълки; втори ден - 1,5 кг ябълки; трети ден - 2 кг ябълки; четвърти ден - 2 кг ; пети ден - 1,5 кг; шести ден - 1 кг.
Разрешено е пиенето на чай - желателно е да бъде зелен, и да се дъвчат сухарчета.

ПОЛЕЗНИ СЪВЕТИ
• При запек ще ви помогнат 2 ябълки на гладно всяка сутрин в течение на един месец.
• За тези, които се опитват да откажат цигарите, но нещата не вървят, е полезна ябълкова диета за 3 дни. Към нея се препоръчва пиенето на зелен чай.
• Тези, които имат проблеми с червата, просто са длъжни да ядат ябълки всеки ден и да си правят ябълкови дни. Учените са установили, че в ябълките има вещества, които потискат злокачествените клетки, причинители на рак на черния дроб и на червата.
• Важно е да знаете кои сортове са подходящи за вас. При язва на стомаха например са противопоказани киселите ябълки, а са позволени сладките, даже печени. Обратно - в случаите на гастрит с намалена киселинност са подходящи киселите сортове ябълки - например антоновка.
• За да се усвоят по-бързо, настържете ябълките преди консумация.
• В семената на ябълките се съдържа много йод: ако изядете 6 ябълкови семки, то организмът ще получи денонощната доза йод.
• Хората отслабват не от ябълките, а от това, че общата калорийност на приетата храна за деня е по-малка от калорийността на храната през другите дни. По същия начин можем да отслабнем от всеки друг продукт, ако през целия ден ядем само от него.
• Знаете ли, че от ябъките можем да си направим великолепна маска срещу бръчки?
Как?
Разрежете ябълката - най-добре антоновка, на няколко части, поставете ги в малка тенджерка, добавете мляко (толкова, колкото е необходимо за покриването им) и поставете на котлона.
Когато млякото кипне, извадете ябълката и бързо я смелете. Топлата още кашица нанесете върху лицето за 15 минути.

2 коментара:

боби каза...

Гърците посвещавали ябълката на Венера като знак за любов и желание; тя е сватбен символ, олицетворяващ предложената ръка и сърце. Преди да влязат в брачните покои, младоженците си разделяли ябълка.
Да се предложи ябълка означавало да се направи любовно признание.
Поднесената ябълка се смятала за любовен знак.

Ерида, богинята на раздора, подхвърлила златна ябълка с надпис "За най-прекрасната", която после станала "Ябълката на раздора", щом Парис я дал на Афродита - най-красивата сред трите богини - Хера, Атина и Афродита. За благодарност Афродита го наградила с любовта на прекрасната Елена, заради което и започнала Троянската война.

Marianna7 каза...

Много и разнообразни сведения може да посочат за ябълката.Ябълката е била забраненият плод на Златния век.