21 септември 2007

Нека ние бъдем промяната

Много, много дълго се каня да пиша по този въпрос и все ми убягват думите. Иска ми се да се промени нещо, да се замислим всички как живеем- добре или зле? Какво ни липсва най-много ? Ако оставим настрана събитията в обществения , политическия, икономическия план остават на първо място личния живот на всеки индивид. Напоследък все повече се чуват изразите, че всеки се спасява кой както може в страната на “невероятните възможности”, която все още не е “стигнала американците”. Но с оптимизъм и малко сарказъм си казваме - ще ги догоним все някога, с надежда и искрящ поглед .
Става дума за подпомагане на хора пострадали от наводнения , спонсорство за църкви, училища и и и за болни, за които една от възможностите да живеят е тежка и най-важното много скъпа операция в чужбина.
Да всеки ден се сблъскваме с хора, които продават картички, дават брошури , вървят с епикризи преснимани в ръце и снимка на деца или на близки хора. Най – лесно можеш да се сблъскаш с такива хора на автогарата в София. Решаваш да пътуваш, качваш се вече в рейса и се появява младо момиче с детски книжки в ръце . Оставя по книжка пред всеки пътник, който иска да даде помощ за болни деца. Не са нахални и досадни. В никакъв случай. Вършат си работата девойките. Който иска дава, който не иска - не дава. Има и други възможности да се подпомага – дали с пращане на пари по сметка на човека, който събира средства за лечение или, чрез смс и т н. Вярно е , че здравната каса не може да поеме разходите на всички нуждаещи се да отидат в чужбина, но това ли е единствения възможен вариант да се съберат средства? Много от хората са загубили вяра в тези помощи, след толкова много измами. Как да вярва човек……
Ето няколко примера :” Вчера във Велико Търново Фондация на родители на деца с епилепсия организира подписка срещу липсата на лекарства за лечение на астма в новия списък на НЗОК. Събирането на подписи срещу влизащия в сила от 1 септември списък е част от национална кампания. В североизточна България тя премина през Търговище, Шумен и Варна. В новия списък липсват някои от сегашните медикаменти за лечение на астма на деца от 1 до 4-годишна възраст. В България с тях досега са лекувани близо 3000 деца. С лекарството за лечение на епилепсия, което ще липсва в новия списък са били лекувани 1100 деца и 500 възрастни пациенти. Събраните подписи ще бъдат изпратени в централата на фондацията в София, а оттам сигнал ще бъде пратен до председателя на парламентарната комисия по дискриминация Кемал Еюп. Днес подписката ще продължи в Горна Оряховица.”

"Средствата за операцията на Симона са осигурени!
14 септември 2007
И място където да четем и който иска да помогне с каквото може да го направи от сърце.
Трябва да умеем да ценим най-важното за нас – да сме здрави.
Национална петиция за промени в детското здравеопазване

“Нека ние бъдем промяната, която искаме да видим край себе си!” - М.Ганди
Законът за здравето и Законът за здравното осигуряване ясно подчертават, че децата са приоритет в националната здравна стратегия, но на практика това не е така. При необходимост да се извърши животоспасяваща операция, например трансплантация в чужбина, държавата се дистанцира и родителите са принудени сами да организират кампании за набиране на средства за тяхното лечение.Това често води до загуба на време и до влошаване на състоянието на децата и в много случаи последствията за живота им са фатални.
Разчитаме на Вашата подкрепа, гарантирана медицинска помощ и право на живот на всяко българско дете, страдащо от заболяване, за което е необходимо лечение в чужбина. Първи сме по детска смъртност в ЕС. Десетки деца умират всяка година в България не защото медицината е безсилна, а поради недостиг на пари за лечението им. Предвид гарантираното право на живот и здравеопазване на българските деца, Ви призоваваме да промените сегашната ситуация! Законите трябва да се променят така, че да бъде реално гарантирана медицинска помощ и право на живот на всяко българско дете, страдащо от заболяване, за което е необходимо лечение в чужбина!

4 коментара:

Анонимен каза...

Съгласна съм с теб,че ние трябва да бъдем промяната.Да станем милосърдни и по обичащи и вярващи в различните форми на живота и ако не стане така както ние сме искали да кажем:здраве да е.В магазина в който работя ако нямаме това което искат,все по често слушам отговор"здраве да имаме",което много ме радва.Трябва да изкореним злобата от сърцата си.

MARIANNA7 каза...

Да благодаря ти за хубавия коментар. Трябва да мислим не само за себе си. Да си помагаме взаимно и да сменим начина си на мислене. Да изкореним злобата и завистта като чувства. Да се обичаме и да обичаме живота, който живеем. А цветовете на нашето бъдеще са децата, за тях най-много трябва да мислим. Да ги насочваме правилно, за да станат истински хора. Милосърдието и загрижеността да се съживят. Колко много лоши неща има в живота. Ако ние сами не си помогнем, няма кой да ни помогне. Затова мисля, че трябва да бъдем с еднородно мислене поне по тези въпроси.

Анонимен каза...

Обезверените хора започнаха да отминават всеки, който иска средства независимо по какъв начин. Права си, че когато искаш да помогнеш го правиш и е необходимо да се подпомагаме и мислим за здравето.

k7 каза...

На всяка крачка има хора , които искат нещо. Това, което предлагаш е съвсем сериозно. Оценявам призива ти.