06 септември 2007

ВЕЛИКО ТЪРНОВО






С воински почести и общоградско поклонение във Велико Търново бе отбелязана 122-та годишнина от Съединението на България.

В старата българска столица по инициатива на Стефан Стамболов и Захари Стоянов са създадени първите комитети "Единство", които подготвят събитията в Пловдив на 6 септември 1885 г. Два дни по-късно във Велико Търново княз Александър Батемберг подписва историческия манифест, с който се провъзгласява Съединението на Княжество България с Източна Румелия.

2 коментара:

k7 каза...

Велико Тръново - град съхранил българското. Много будни българи са се родили в този град. Историята трябва да се знае, за да се обича и страната, в която живеем. Има много красиви кътчета съхранени и до днес от бурното ни историческо минало. човек интирисуващ се от историята винаги с удоволствие може да посети града. Хубав филм.

MARIANNA7 каза...

Търново е град с традиции.Един хубав
български град. Много усилия се полагат, за да бъде привлекателен както за живеещите в него, така и за туристите от страната и от чужбина. А филмът го имам и с английски текст, но е голям и не може да се пусне в ютюб за съжаление.