18 август 2007

Кръстникът - The Godfather


Режисура Франсис Форд Копола
Сценарий Франсис Форд Копола
Марио Пузо
Актьори Марлон Брандо - Дон Вито Корлеоне
Ал Пачино - Майкъл
Джеймс Каан,
Робърт Дювал
Даян Кийтън
Ричард Кастелано
Музика Нино Рота
Действито се развива в годините между 1945 и 1956 година, и разкрива живота на една от водещите фамилии в организираната престъпност в Ню Йорк - тази на Дон Вито Корлеоне. * "Дръж приятелите си близо, но дръж враговете си още по-близо."
* "Отмъщението е блюдо, което е най-добро студено."
* "Никога не мрази враговете си. Това пречи на решенията ти."
Особено голямо внимание на "младите" оказа филмът на Франсис Копола "Кръстникът". Мнозина лидери на групировки признават, че им е бил любим и че са изграждали структурите си по образ и подобие на американо-сицилианската мафия.
Трябва да отбележим, че в миналото в престъпния свят бандитите се водеха втора ръка хора, понеже се занимаваха, така да се каже, с грубата работа. Освен това често ги убиваха, а и самите те често извършваха престъпления, след което ги вкарваха зад решетките. Редиците им обаче се попълваха също толкова бързо, колкото и оредяваха. Според някои данни "старата гвардия" се противопоставя на новите бандити и безсмислените им убийства.
В променените условия на престъпния свят на мястото на старите традиции идват нови прийоми, диктувани от авторитетите на новите бандитски среди.
И един цитат от книгата:"След пет години целият бизнес на семейство Корлеоне ще бъде напълно законен. През това време ти можеш да станеш богата вдовица. Защо те искам? Ами защото имам нужда от теб, защото искам семейство, искам деца, време ми е вече. И не искам тези деца да се влияят от мен така, както ми повлия моят баща. Искам да израснат като американци във всяко отношение, да станат истински американци. Може би или техните внуци ще станат политици - Майкъл се ухили. - Може някой да стане президент на Съединените щати. Защо, по дяволите, да не стане?"
Гледах днес отново трилогията The Godfather . Преди години съм чела книгата, гледала съм и филма. Въпреки, че действието, сюжета ми беше познат гледах с интерес и внимание.

2 коментара:

Анонимен каза...

Класика в жанра.

Анонимен каза...

Не вярвам някай да не го е гледал или да не е чел книгата. Поне едното от двете неможе да не е станало.