26 август 2007

Цветове

Сполучливата цветна комбинация в дома е съвкупност от цветовете на тъканите, осветителните тела, картините и редица малки декоративни предмети. За цветовото оформление на дадено пространство се избира един основен цвят, който ще даде тона и характера на помещението. Този основен цвят трябва да доминира.

Ако не харесваш даден цвят – не го използвай. Ако те дразнят ярките цветове, имаш възможност да избираш между стотици нюанси. Ако не си художник обърни внимание на следното : червеното , жълтото и оранжевото са топли цветове и действат възбуждащо.Синьото, индиговото и лилавото са студени и силно успокояващи. А зеленият цвят е неутрален и спокоен, тъй като е разположен в средата на спектъра. Зеленият цвят се състои от жълт и син. Жълтият е последният цвят от горещата страна на цветовия спектър, а синият е първият от неговата студена страна.Жълтият внася яснота, а синият - мъдрост.

До голяма степен изборът на цвят зависи от предназначението на стаята. Например в детската стая трябва да се избягват тъмните мрачни цветове, които уморяват детското възприятие, докато светлите създават усещане за простор.

Сега са модерни много смели цветови комбинации, като се започне от неон, тъмносиньо, “отровно” зелено, оранжево. Тези цветове биха имали изключително екзотичен освежаващ ефект, ако само отделни детайли от обзавеждането са решени в тях., но бързо ще уморят възприятията на всеки, ако реши в тях цели зони от жилището си.

Възможностите, които предоставя зеленото са неизчерпаеми. Тоновете на зеленото се асоциират в цветовете на природата. Съществуват в идеална хармония. В интериора на един дом могат да се направят различни комбинации. Топлото зелено на стените в спалнята придава аристократичност на бялата рамка на леглото.

Зеленият цвят е и цветът на взетото решение. Ако се колебаеш или изпитваш нерешителност, затваряйки очи можеш зрително да си представиш зелен цвят. Зеленото е най-спокойният цвят. Той не изразява никаква емоция. Това постоянно отсъствие на движение действа благотворно, ако си изморен, но пък може да ти доскучае с времето. Ако се добави синьо, той ще стане по – сериозен и замислен. Зеленият цвят е знак за стабилност и увереност. Зеленият цвят изразява и сигурност, действа успокояващо и създава добри условия за почивка. В интериора се прилагат омекотени тонове, обикновено като цвят за стените в спалнята , по – рядко в дневната. Помещенията, предназначени за почивка, също може да са в зелено, даже е препоръчително. От нюансите на този цвят може да се използват светлозеления, резедавия, смарагдовия, масления.

Зеленият цвят внася в дома равновесие и хармония. Това е цветът на емоционалните взаимоотношения и предполага към цялостност и любов. Негова характерна особеност е практичността. Зеленото предразполага към щедрост, освобождава от негативни емоции.

Кой харесва зеленото ? Хора, които са способни да претеглят и преценяват вярно благоприятните възможности. В обществото те предпочитат лидерската позиция, понякога подтискат околните с авторитета си, при това обаче са склонни да помагат на другите дори в личен ущърб.

“Зелените” хора са приветливи, но доста потайни, стараят се да не пускат никого в личния си свят. Те са доста придирчиви в запознанствата си заради прекалената си критичност и невинаги се разбират добре с околните. Тревистозеленото се харесва на властните и волевите личности. Това е цветът на мизантропи и циници, които умеят да заобикалят сложни ситуации. Те доста често се стремят да наложат своята воля на другите, но предпочитат да не действат веднага, за да не изпаднат в неудобно положение.

2 коментара:

Анонимен каза...

shakiravideo.blogspot.com

MARIANNA7 каза...

:) Видях shakiravideo.blogspot.com

Благодаря.