01 юли 2007

Връщат ДДС за три дни срещу залог на пари

Точно преди две седмици търсихме информация по въпроса с колеги. Надявам се информацията да бъде полезна.
„http://insurance.bg” / 28.06.2007

Удължават ревизиите за фирми, които търгуват с Евросъюза

ДДС ще се връща само за три дни, ако фирмите дадат банкова гаранция или заложат пари и ценни книжа. Това предложение на финансовото министерство ще гласува днес бюджетната комисия в парламента. Депутатите ще гледат и предложението за два различни срока за ревизиите по ДДС. Те ще се определят според това дали фирмите търгуват с компании от ЕС, или сключват сделки само в страната.
Сроковете за ревизии на фирми, които търгуват със страни от ЕС, се удвояват и стават шест месеца с възможност за удължаване с още два. Първоначално от министерството на финансите искаха този срок да важи за всички проверки. Но по предложение на депутати, ако една фирма има сделки само в страната, срокът вероятно ще остане три месеца с възможност за удължаване с още един. С влизането ни в ЕС данъкът не се плаща на границата, а времето за отговор при запитване до данъчните администрации на страните от ЕС е поне три месеца. Това са мотивите на министерството на финансите да поиска удължаване на сроковете за ревизии.
С промените се удрят схеми за източване на ДДС. При регистрация по ДДС ще се иска банкова гаранция със срок една година от рисковите фирми. Това са компании, собственици или шефове, на които дължат над 5000 лв. ДДС, ако срещу тях има наказателно производство или са осъдени за данъчни измами.

Няма коментари: