13 април 2007

Изложенията - малко факти

Изложенията не са нещо ново . Те се организират в Европа от векове. От началото на XIX век в Париж, на всеки пет години, се провежда Изложение на промишлеността. От 1829 година, на всеки три години, Ирландия излага на показ своето земеделие, изкуство и промишленост. А Англия организира първия Панаир на занаятите през 1847 година. Но Световното изложение от 1851 година е първото с международен характер.

Както Хенри Коул отбелязва с типичните за викторианския стил суперлативи и грандиозност: "Историята на света, смея да заявя, не познавам друго събитие от този род, което може да се сравнява със Световното изложение на произведенията на промишлеността на всички нации през 1851 година. Един велик народ кани всички цивилизовани нации на фестивал, за да могат да се сравнят творенията на човешкото умение." /Гибс Смитр Чарлз, "Световното изложение от 1851 година"./

Организирането на подобно събитие, включването на всички важни отрасли на индустрията, привлекателността му за всички класи, стимулирането на търговията, създаването на нов тип екскурзионно пътуване, придобиването на ценна информация и, не на последно място, печалбата от 186 000 лири стерлинги в края на изложението, го превръщат в историческо завоевание.

Сградата, изградена само от стъкло, поддържано от желязно скеле, има площ 18 акра. Дълга е 1 848 и широка - 456 фута*, главният кораб е висок 63 фута, трансептът - 108 фута, достатъчно високо, за да побере под покрива си трите бряста. В деня на откриването, 1 май 1851 година, половин милион души идват в Хайд Парк да присъстват на официалното откриване на изложението от кралицата. За да се запази редът, в сградата са допуснати само притежателите на абонаментни карти с билети за всички дни на изложението. Двайсет и пет хиляди мъже и жени изпълват Кристъл Палас. На следващия ден "Таймс" пише: "Вчера станахме свидетели на гледка, каквато никога преди не е имало и която повече не би могла да се повтори. Щастливците, които имаха шанса да й се насладят, не знаеха на кое по-напред да се възхищават, нито в каква форма да облекат чувството за истинско чудо и дори мистерия, което ги бе обзело. Сградата, колекцията от произведения на изкуството в нея, събирането на толкова много хора и тържествеността на случая, всичко това говореше за нещо повече, отколкото бяха в състояние да отразят сетивата или да постигне въображението." По-нататък статията продължава така: "...На някои това им напомняше за деня, в който всички ще се съберат около трона на своя Създател. Толкова много неща изглеждаха инцидентни и същевременно имаха смисъл, че никой не можеше да се задоволи само с това, което вижда."

Във величествения Кристъл Палас, който изумява посетителите, участват 13 937 изложители /Британска империя - 7 381, чужденци - 6 556/. Изложените стоки са над 100 000. През периода, в който изложението е отворено за посетители, 1 май - 11 октомври 1851 година, общият брой на посетителите е 6 039 195, а средната цифра на ден - 42 831. Сградата е разглобена през лятото на 1852 година и построена отново с променена форма в Сиднъм, където изгаря до 30 ноември 1936 година, когато изгаря до основи.

2 коментара:

k7 каза...

Интересни са фактите. Знам, че обичаш такива данни. Винаги съм се учудвал на познанията ти.

MARIANNA7 каза...

Как да окачествя тези думи..... Благодаря ти за прекрасната книжка, която си ми пратил. Хайде няма да приемам думите ти като ласкаене...