Една рецепта от Тибет
чесънът - нищо ново...
От древни времена човечеството се е стремило да открие тайната на вечната младост. Днес и генното инженерство на висок глас обявява постиженията си. Науката не стои на едно място. Но нали не е необходимо да измисляме отново онова, което нашите предци са открили отдавна? През 1971 година сътрудници на ЮНЕСКО посещавайки Тибет, в развалините на древен манастир открили глинени плочки с уникална рецепта за подмладяване. Удивителното е това, че съставките на това чудодейно средство са известни на всички, но подмладяващият ефект се предопределя от последователността на действията.
Рецептата беше популярна и у нас през 80-те години. Много хора тогава изпитаха положителното й въздействие.
Ето и оригиналната рецепта:
300 г чесън се измива и почиства, нарязва се на ситно и се смачква с дървена лъжица. Претегля се 200 г от тази маса, като се взема отдолу, където има повече сок, поставя се в стъклен съд, залива се с 200 г спирт и се затваря плътно. Разтворът се държи на тъмно и прохладно място 10 денонощия, след което сместа се прецежда през няколко слоя марля, изстисква се и се оставя да отлежи 2-3 дни. Настойката се пие със студено прясно мляко (по 50 г на прием) три пъти на ден, 20 минути преди ядене по специална схема.
Първият ден преди закуска — 1 капка, на обяд — 2 капки, на вечеря — 3 капки. Следващите дни дозата се увеличава с по 1 капка при всеки прием. На петия ден преди вечеря и сутринта на 6-я ден се вземат по 15 капки, след което започвате да намалявате с по 1 капка на прием и на 10-я ден вечерта пиете само 1 капка. От 11-я ден се пият по 25 капки с мляко 3 пъти на ден преди ядене, докато свърши цялото количество. Подобен курс се повтаря след не по-рано от 5 години.
Съвременните лекари тълкуват действието на приготвения препарат по следния начин: настойката изчиства организма от мазнините, калциевите отлагания, подобрява общата обмяна на веществата, повишава еластичността на кръвоносните съдове, подобрява зрението.
Не съм я пробвала рецептата, но.....Както не близвам чесън малко трудно ще се получи при мен, но тези, които ядат, защо да не опитат ако искат разбира се.