24 април 2006

“Шифърът на Леонардо”







“Шифърът на Леонардо” – една книга, за която много се спори. В Лондон започна съдебното дело по иска на двама автори на книга за Свещения граал срещу издателя на бестселъра “Шифърът на Леонардо”, предадоха световните агенции.

Майкъл Бейджънт и Ричард Лий, автори на издадената през 1982 г. книга “Светата кръв и Свещеният граал” твърдят, че авторът на “Шифърът на Леонардо” Дан Браун е плагиатствал техните теми и идеи.

Те съдят издателската къща Random House, която е публикувала и тяхната книга. Random House отхвърля обвинението.

Ако съдебният иска на двамата автори е успешен, това ще попречи на планираната за 19 май премиера на филма “Шифърът на Леонардо”, създаден по трилъра на Дан Браун.

Бестселърът на Дан Браун е преведен на 40 езика и досега са продадени над 30 млн. екземпляра от книгата.

Едноименният филм, в който са ангажирани звездите Том Ханкс и Одри Туту, трябва да открие фестивала в Кан тази година.

Произведението на Бейджънт и Лий също беше бестселър, но не в такива мащаби като книгата на Дан Браун.

Книгата на двамата автори не е художествена. В нея са представени теориите, според които Исус Христос и Мария Магдалена са се оженили и техните кръвни наследници живеят и днес. Бейджънт и Лий твърдят, че в произведението на Дан Браун се използва същата тема, което според тях е кражба на интелектуална собственост.

“Светата кръв и Свещеният граал” е писана в съавторство с Хенри Линкълн, който обаче поради лошо здравословно състояние не участва в съдебния иск срещу издателската къща. И се доказа, че не е плагиатствано и ето и филма
И още

Няма коментари: