06 февруари 2006

Sharon Stone


Sharon Stone
Шарън Стоун

Дата на раждане - 10.03.1958.
Място на раждане - Пенсилвания, САЩ.

Тя прави своя дебют в киното с кратко, но запомнящо се появяване – тя е русата богиня зърната от Уди Алън, докато той седи в отминаващ влак в “Спомени от звезден прах”.
Първата й централна роля е като приятелката на Райън ОчНийл – млада актриса, която не вижда грешките си в “Непреодолими различия”.
Получава роли във филми, които са оказват безценни за изграждането й като актриса – много от тях тя не споменава чисто, но има по-запомнящи се -“Мините на Цар Соломон” и продължението му, “Алън Куотърмейн и изгубеният град на златото”, “Екшън Джексън” от 1988г., “Над закона” – бележещ дебюта на Стивън Сегал, “Ножици” – първият й хит №1, комедията “Той каза, ти каза”, “Годината на пистолета” – на Джон Франкенхаймер – трилър, където играе ролята на агресивна фото-журналистка и за който получава добри отзиви, участвува и в добре приетият “Дневникът на един наемен убиец”.
Страхотни роли в два хитови филма печелят на вече опитната актриса статута на “звезда , изгряла за една нощ”.
Привлича всеобщото внимание, като тайният агент преструващ се на любяща съпруга на Арнолд Шварценегер в “Зов за завръщане”. Малко след това играе с Майкъл Дъглас в “Първичен инстинкт” – филмов хит за 1991г., носителка е на номинация за “Златен глобус”за запомнящото се изпълнение на ролята на Катрин Трамел.
След това играе в психо-сексуалния трилъл “Сливър” – световен фаворит на боксофискласациите, играе и с Ричард Гиър в “Интерсекшън” – отзивите, за който показват, че е направила роля, която се различава от очакванията на публиката. Играе една от централните роли в уестърна “Бърз или мъртъв” – там е безименен стрелец, партнира на Джийн Хекман и е продуцент на филма.
Присъединява се към Силвестър Сталоун в “Специалистът” – друг филм-рекордьор в бокс-офис класациите.
За изпълнението си в “Казино” – където партнира на Робърт Де Ниро, под режисурата на Мартин Скорсезе, та е номинирана за награда на Академията в раздела за “Най-добра актриса” за 1995г. Филмът ни я представя, като Джинджър, момиче от Лас Вегас, което бавно се самоунищожава като съпруга на бандит.
През 1996г. тя е убийца в “Последен танц” и ледена, носеща смърт любовница в “Диаболично”.

Няма коментари: