12 февруари 2006

ПРАЗНИЦИ....

Празникът на свети Валентин няма славянски, нито пък православни корени.
Произходът му е католически. В последните години обаче у нас стана традиция той да се отбелязва – не с църковни ритуали, а като чудесен повод младите и не толкова млади влюбени да покажат чувствата си към скъпия човек. Да му направят малко подаръче и да не се стесняват да кажат “Обичам те! “
Розата е божественият символ на любовта, но ако желаем, може да се поднесат алени лалета, хризантеми и карамфили. Гарденията показва непризнатата любов,
Теменужката – привързаност, нарцисът – себелюбие. Маргаритките говорят за красотата на вашата любима.
Ако имате нужда от специален повод да признаете любовта си пред своя избраник или избраница, денят на свети Валентин е прекрасен повод – като начало, с избора на подарък.
Първата традиция е: мъжът подарява букет цветя. Не е важно колко студено е навън, колко струва букетът, колко е голям. Най - важното е искреното чувство и вниманието.
Втората традиция е цветята да са обагрени в червено, защото именно този цвят е символ на любов. Класическа емблема на деня на свети Валентин са червените рози, които според легенди се появили, когато Афродита, бързайки към своя любим Адонис, стъпила върху бял розов храст и нейната божествена кръв обагрила листенцата им. Първите рози са били отгледани в Азия преди повече от
пет хиляди години. Общоизвестно е, че червени рози означават : “ Аз те обичам”.
Букет от бели и червени рози означава единствено дружба, розовите – изящество и елегантност, жълтите - радост, оранжевите – желание, букет от тъмночервени рози прави комплимент за красотата на любимата, белите означават – “Ти си божествена”, букет от пъпки бели рози означава – “Ти си още малка за любов”. Ако пък не искаш да си традиционен или ако “аз те обичам” не е точно това, което желаеш да кажеш може да се поднесе букет, но не точно от рози.
Третата традиция е: подаръкът да е сладък, така че към цветята може да има кутия бонбони или шоколад. Чудесно е те да бъдат във формата на сърце.
Легенди се носят, че денят на свети Валентин произхожда от древния римски празник в чест на бога Фавън – покровител на стадата.
Купидон, палавото ангелче с лък и стрели, е най-известният символ на празника на влюбените. Онзи, в когото попадне стрелата на Купидон, ще се влюби внезапно, страстно, безнадеждно. В древна Гърция това е бил Ерос - помощникът на богинята Афродита, олицетворение на най – силното любовно желание. Римляните го наричали Купидон и смятали, че е син на Венера. Може би е най - познат разказът на Апулей в неговата книга “Метаморфози”.
В наши дни празникът е характерен с “валентинки”- поздравителни картички насочени към човека от който се възхищаваш. Знаците на внимание винаги са за човека, когото обичаш повече от всички, от когото се възхищаваш, за когото копнееш. Адресирани простичко : На моя Валентин или Валентина.
Цивилизацията вече е преодоляла всички бариери и сега за разлика от вековете на пощенските услуги – “валентинка” може да се изпрати и по електронна поща.
Само да си влюбен!

Няма коментари: