02 януари 2006

ИСТОРИЯТА НА ЧАЕНАТА НАПИТКА

Днес чаят е една от най - консумираните течности в света след водата. В продължение на хилядолетия той печели почитатели от Китай до Англия, от Индия до Америка и от Япония до Мароко, оставяйки белег върху всяка една цивилизация.
Легендата разказва за Бодхисхарма - бащата на Дзен будизма, който медетирал пред една стена девет години и в един злощастен ден задремал. Толкова бил ядосан на себе си, че изтръгнал миглите си и ги захвърлил. Там където паднали, изникнали чаени храсти. По - късно вятър отвял листенцата и те попаднали в съда с храната на китайския император, като му донесли сила и бодрост.
Всекидневно на планетата се изпиват милиард и половина чаши чай. Напитката успява да се адаптира към културите, в които прониква. Чаят се приготвя по много и различни начини, отразяващи индивидуалните вкусове и обичаи на всяка една нация.
Японската чаена церемония и английският 5 о`clock безспорно са най - известните ритуали за консумация на чай, но пък далеч не са единствените. В родния си Китай с отминаването на вековете напитката се превръща в неизменна част от хранителната култура наред с ориза, солта и оцета.
Високо из Хималайските плата пастирите от планинските колиби понякога черпят с чаша подсолен чай смесен с козе мляко. С него на масата се слагат цамба - нещо като палачинки от препечен ечемик или царевица. Тибет е може би единственото място на света, където чаят се възприема като свещен дар. Наред с това той е неразделна част от местното гостоприемство, както в Китай.
Пие се зелен чай за утоляване на жаждата или черен, когато искаш да се стоплиш.
Чай се пие и в Афганистан, в Турция, дори в Африка - най големият потребител на чай в Африка е Египет.
Всеизвестен е и руският чай приготвен в самовар.
Чаят в дешно време се пие с удоволствие от много хора. Това е една от най-популярните и освежаващи напитки на света.

2 коментара:

Алекс каза...

Благодаря за коментари, радвам се че ти е харесала моята скромна страничка. Все още не съм се хванал да напиша нещо ново, но се надявам през новата година и това да стане.

MARIANNA7 каза...

Да се надявяме, че ще пишеш още.