20 ноември 2005

ЗИМНА ПРИКАЗКА

Страната на зимните приказки е Финландия и по-точно областта Лапландия. Там от 1985 официално е открит домът на Дядо Коледа. Историята започва много по - рано още, когато първата дама на САЩ Елеонора Рузвелт посещава Рованиеми. В нейна чест била построена дървена хижа. От година на година къщичката ставала все по - популярна. Така се стигнало до построяването на официалния офис на Дядо Коледа. Свитата на стареца с червения кожух пише хиляди писма, а самият той посреща всеки ден хиляди деца и ги гощава със сладки, като през това време си записва кой какъв подарък иска. Така снежната Лапландия посреща хиляди туристи и впечатлява с атракциата на добрия старец.
Интересни забележителности има там, както увеселителни заведения така и научноизследователски център "Арктикум", в който се разказва за живота и природата на северните страни. Освен това има и увеселителен парк - "Санта парк" в пещерата Сювясенваари. Според приказките любими на малки и големи всяка година в началото на декември Дядо Коледа се спуска със своята шейна от дома си намиращ се в Лапландия.
Снегът е покрил земята. Всичко е бяло. Мирис на елхови клонки се разнася във въздуха. Сигурно е приятно да се посрещне празника в уютен дом сред големите преспи на северените ледове и снегове.

3 коментара:

Анонимен каза...

Аз си го знам Дядо Мраз!
Него съм го чакал, а тоя не съм и не го знам кой е

Анонимен каза...

Благодаря ти Марчела за напомнянето.Наистина наближава Коледа. Започнаха и постите с прощаванията. Нека си простим. Нека Дядо Коледа ни посети и тази година.Нека за миг забравим ежедневието и се потопим - в ПРИКАЗКАТА.

MARIANNA7 каза...

1. И аз не се различавам от това време с чакането на Дядо Мраз наистина.
2. Не ми се е случвало да постя , но се радвам на празниците, особено с приятели и близки.