06 август 2005

КАКВО Е ДОБРО ?

На въпроса какво е добро? Да се даде отговор е доста трудно. Всеки разбира под добро различни неща от живота. Така, че каквото и да каже човек, мнението е твърде субективно. Доброто във всеки едни момент за всеки човек придобива различно измерение. Ако някой е готов да отдаде живота си за определена кауза, считайки, че това е добро, друг намира отражение на доброто в собственото си благополучие. Границата между доброто и злото не може да бъде определена по никакъв начин. Може би религията се доближава до доброто взето в субективен характер и като едно абстрактно понятие. Или това се дължи на това, зачитайки религията човек да се стреми да не извършва грехове и т н., но в настоящото време много хора не вярват в религията , и това остава в забвение. Светът, в който живеем не е идеален, както и хората не са идеални. Те правят
всичко, което смятат според тях за справедливо. И отново стигаме до извода, че границите между доброто и злото се разминават. Ако сравняваме доброто с възвишеното, което е трудно достижимо и злото, което отхвърляме, но то е неминуемо част от нас самите. А колкото по-ясно се вписва доброто в ежедневието ни и колкото по-често го откриваме в себе си и го предаваме на другите, толкова по - добре бихме се чувствали, по- щастливи, по - доволни и вероятно бихме заживели в хармония със себе си.

4 коментара:

Анонимен каза...

Trqbva da sme dobri , no vse pove4e zloba ima v xorata, za6to li e taka?No silata e v nas.Trqbva da ustoqvqme i da uspeem.

MARIANNA7 каза...

Кават , че доброто ще победи.Вярно има една приказка , че добро като правиш , дабро не виждаш .Може би трябва да се абстрахираме от това и да бъдем добри.

Анонимен каза...

Vseki chovek kazvqa da pravim dobro , no ne vseki go misli! Chovek ne trqbva da pravi dobro ot strah ot religiqta to trqbva da bude vutre v n ego! Puk koito sa si loshi taka shte gi obichame!

MARIANNA7 каза...

Не не в никакъв случай не трябва да правим добро, защото сме вярващи и ни е страх да не прегрешим.Не случайно съм казала, че всичко е твърде субективно, защото доброто за един, не е добро за друг и т н. Смятам, че трябва всеки да се съобразява със себе си. Важното е да се чувстваме добре и да вярваме в това, което правим.